Het schot uit het tijdschrift
De nieuwe Tomas Ross, Dick Francis en een verrassende serie: Black Box
Het Poesjkin Plan door Tomas Ross Uitgever: Van Holkema & Warendorf, 250 p., f24,50
Het gevaar door Dick Francis Uitgever: De Arbeiderspers, 342 p., f29,50
Black Box-thrillers Uitgever: Zomba Books (Te koop bij Boekhandel Allert de Lange, Amsterdam)
R. Ferdinandusse
Nog net voor de vakantietijd zijn de boekwinkels bevoorraad met de nieuwste Tomas Ross: Het Poesjkin Plan. Die titel wijst in de richting van Rusland en dat klopt. Menig Vrij Nederland-lezer zal zich herinneren dat we de Joc-Oil-affaire gehad hebben, waarbij onder andere door een Nederlandse firma, die vanuit een belastingparadijs opereerde, met medewerking van de mannen van Slavenburgs Bank, de Russen voor honderd miljoen dollar aan olieleveranties werden opgelicht.
Het stond allemaal in VN en verdween daarna, bij gebrek aan belangstelling, in de doofpot, tot de volgende parlementaire enquête. Tomas Ross heeft die zaak op een geraffineerde manier ingepast in een steekspel tussen de Amerikaanse en Russische inlichtingendiensten. Dat zo'n Nederlandse, smerige affaire een hoofdrol mag spelen danken we aan onze positie van gidsland in de wereld, net op een moment dat het plaatsen van kruisraketten nog in discussie is. De manier waarop Ross de ene zaak in de andere vouwt is niet alleen glashelder, maar ook intrigerend en spannend: vakwerk dus. En Tomas Ross bewijst met dit zesde boek dat hij zich in korte tijd heeft ontwikkeld tot een uiterst kundige thrillerschrijver, een soort dat in deze lage landen nauwelijks te vinden is. Hoofdpersoon is zijn BVD'er, Martin Finch, wiens optreden altijd vergezeld wordt van een paar alinea's over de functie van de BVD in ons staatsbestel. Finch wordt getraind om in Rusland te kunnen opereren, want de opzet is dat hij de Nedoil-papieren daar moet gaan opsporen (Nedoil is Jac-Oil) want er staat een reputatie op het spel, die van de vroegere Slavenburgadviseur, nu Nederlands minister van Justitie. Finch wordt gedropt boven Russisch grondgebied en gaat per trein naar Moskou. Die stad heeft bij Ross niet de magie van Gorky Park, maar het lijkt alsof Ross er langere tijd heeft verbleven. Met zijn vorige, vijfde boek, de ‘oorlogsroman’ Het verraad van '42, bereikte de schrijver al een breder publiek dan voor de thrillerschrijver meestal is weggelegd. Het Poesjkin Plan verdient hetzelfde.
Tomas Ross
De nieuwste van Dick Francis in vertaling. Het gevaar behandelt ook een stukje recente actualiteit, althans wat ons land betreft: ontvoering tegen losgeld. Francis introduceert in dit boek Liberty Market Ltd., een organisatie die zich toelegt op het loskopen van ontvoerden, zodat de politie er niet aan te pas hoeft te komen, want vaak verzieken die de hele deal door te vroeg te gaan schieten. De organisatie zit dan ook vol met zeer getrainde expolitiemannen (Francis introduceert er zo eentje: Tony Vine, beter in het onopvallend operen dan een kameleon en deskundig op het hanteren van wapens in opgerolde tijdschriften). Zijn hoofdpersoon is als vanouds wijs, liefhebbend, maar ook slim en doorzetterig en komt aan het slot in groot levensgevaar. Geheel volgens de traditie van zijn laatste thrillers heeft Francis drie plots bij elkaar gebracht. De slechte afloop van een grote ontvoering in Italië, een hernieuwde confrontatie met het slachtoffer én een nieuwe ontvoering in Engeland en een gewelddadige afloop in Amerika. Veel mooie gegevens en kundige handleidingen bij kidnappingen (Francis lijkt er alles van af te weten - hij schrijft dat hij dit keer zijn adviseurs ook niet met naam en toenaam kan bedanken), maar zo gedoseerd dat ze de stevige intrige niet overwoekeren.
Voor de in misdaad geschoolde vakantielezers nog een vrolijk bericht: op de vaderlandse markt zijn nu ook de uitgaven van Zomba Books verkrijgbaar, de Black Box-thrillers. Dat zijn kloeke pockets die per deel vier (een enkele keer drie) boeken bevatten van een wat oudere detective- of thrillerauteur. Er zijn al acht delen verschenen maar ik wil er hieronder maar vier noemen, want die heb ik, zoals dat heet, in handen gehad.