Universeel op een koopje
De West- en Oostduitse uitgeverij Reclam
Boudewijn Büch
Uitgevers
Het is een onuitroeibaar misverstand dat de negentiende eeuw de koper van boeken slechts in staat stelde zware, grote, in leer gebonden boeken te kopen. Een van de grootste negentiende-eeuwse uitgeverssuccessen, Goethes Ausgabe letzter Hand, 1827-1842, verscheen weliswaar in een grote editie, maar de populairste was de zestigdelige gekartonneerde zogenaamde Taschenausgabe. Hiervan zijn tienduizenden echte of nagedrukte exemplaren over de toonbank gegaan. Het formaat was om en nabij de 11,5 × 15,5 centimeter. Het meest treft men echter de afgesneden uitgave aan, deze meet in de regel 9 × 13,5 centimeter. Goethe in pocketvorm; het maakt deze Duitse dichter voor velen hopelijk wat gewoner.
Op 10 november 1867 verschijnt het eerste deel in een ‘pocket’-reeks die tot een van de meest fascinerende uit de geschiedenis van het boek zal worden. Een dag vóór de verschijning van dit boekje was er een nieuwe copyrightwet voor de ‘Länder des Norddeutschen Bundes’ in werking getreden. Daarom kon op voor de uitgever aantrekkelijke voorwaarden als deel 1 en 2 van Philipp Reclam jun. Universal Bibliothek Goethes Faust verschijnen. Formaat 10× 14,5 cm. Prijs ‘per nummer’: ‘2 Sgr.=7 Kr. rhein.’ Dat ‘prijs per nummer’ diende men letterlijk te nemen. Soms was een boekje zo dik, dat het verscheidene nummers telde. Men diende het aantal nummers met bovengenoemd bedrag te vermenigvuldigen. Op de tiende november 1867 lagen er, voor verkoop gereed, tussen de vijfendertig en veertig andere deeltjes gereed op de magazijnstellingen van Philipp Reclam te Leipzig. De oudst bewaarde aanbiedingsprospectus (afgedrukt in Reclam, 100 Jahre Universal-Bibliothek, ein Almanach, Stuttgart 1967) geeft als nummer 40: Kleist Kätchen von Heilbronn. De boekjes waren voorzien van een papieren omslag maar allengs kon men ook luxere exemplaren, ‘Ganzleinenband’, bestellen. Pagina's waren dichtbedrukt, het papier buitengewoon slecht. Op het omslag, druk beletterd, stond een Biedermeier-achtig loofwerk waarin de tekst was gevlochten: ‘Jeder Band ist einzeln für 2 Sgr. (Silbergröschen) käuflich.’ Het omslag zou tot 1917 onveranderd blijven op de ingevlochten zin na. Deze zou op een gegeven moment niet meer van beneden naar boven lopen maar omgedraaid en nieuwe prijzen bevatten. In 1884 is de Universal-Bibliothek de tweeduizend verschillende deeltjes genaderd. Op Frans Brümmer Lexikon der deutschen Dichter und Prosaisten staat
(nummer 1941-1945; 1884): ‘Jede Nummer für 20 Pfennig überall Käuflich.’ Tweeëntwintig jaar later staat er op nummer 4813-4816 nog steeds dezelfde zin: Karl Philipp Moritz Anton Reiser (1906). Waaruit blijkt dat de deeltjes buitengewoon goedkoop en stabiel van prijs bleven. Ofschoon men daarbij kan bedenken dat men uiteraard met een nummertje toevoegen, een verkapte prijsverhoging kon toepassen. Dat laatste vermoeden heb ik eens nagezocht in mijn eigen Reclam-collectie. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet waar is; de deeltjes werden in de loop der decennia zelfs goedkoper.
Na de Eerste Wereldoorlog, bij gebrek aan papier en kapitaal, kostte ‘een nummer’ nog steeds maar 25 Pfennig. ‘Auf Kriegspapier gedruckt. Geheftet 25 Pfennig Grundpreis und jeweils gültigen Teuerungszuschlag,’ dat is waar. In 1917 werd het omslag veranderd. Het was wat rustiger geworden en de prijsaanduiding verdween van de voorkant. In 1936 maakte F. Häder opnieuw een ander omslag. Dit bleef tot en met 1947 in gebruik. Ondertussen was het bedrijf - dat alles in eigen hand hield; zetten, drukken, binden - tussen 1943 en 1944 met de grond gelijkgemaakt. Tussen rokende puinhopen en op half-vernietigde machines kon nummertje 7607-7609 nog nét van de persen komen: Nietzsche Briefe, ausgewählt von Max Oehler (1944). Het is gedrukt op allerarmoedigst papier. In 1946/47 werden de nog overgebleven machines door de Russische bezetter weggehaald. Met moeite kon de uitgeverij nog boekjes uitbrengen. Het laatste nummer (7923) verscheen in 1950 en toen was het voorlopig uit met de Leipziger Verlag von Philipp Reclam jun.