De wraak van de provincie
Het romandebuut van Jan Brokken
De provincie door Jan Brokken Uitgever: De Arbeiderspers 172 p. f27,50
Frans de Rover
Rituele moord in de Hoekse Waard. Bloed in de Zuidhollandse, christelijk-historische kleigrond. Haagse Post ‘human interest’ journalist Jan Brokken laat zich in de vermomming van reporter Frank de Roover door jeugdvriend Koos Spoormaker naar de plaats des onheils roepen en niet alleen om de begrafenis van het slachtoffer mee te maken. De terugkomst van Frank na zo veel jaren in zijn geboortedorp Portland leidt tot een confrontatie met zijn verleden, met zijn jeugdvrienden, een confrontatie vooral met de meedogenloze ‘god van Abraham, Izaäk en de Portlanders’.
Niet de vraag wie de moord gepleegd heeft is verantwoordelijk voor de spanning van het verhaal; de roman opent met de zin: ‘Op de dag dat Peter van der Grinten, gehuld in een zwarte cape, Lili Sartorius met tal van messteken om het leven bracht, dooide het.’ Die winterdag heeft de climax plaats van een ingewikkeld patroon van liefdesschijnbewegingen, jaloezie en wraak, gevoed door religieus fanatisme, tussen Frank, Peter, Koos en de mooiste meid van Portland, die ook nog prachtig viool kon spelen: Lili Sartorius. De spanning die het boek draagt, wordt veroorzaakt door de vraag naar het waaróm van de gruwelijke daad; Brokken is er in geslaagd de informatie daarover zodanig te doseren dat toch ieder hoofdstuk weer een nieuw stukje aan de puzzel toevoegt met als pikante bijzonderheid dat Frank de Roover zich door zijn grondige speurwerk van een geïnvolveerd getuige steeds meer tot direct betrokkene, en volgens sommige Portlanders, zelfs tot regelrechte ‘schuldige’ van de moord ontwikkelt.
Wie een dergelijke problematiek op deze wijze vorm wil geven, loopt het gevaar te stranden op een clichématig provincialisme in literaire zin, waarbij iedere psychologische aanvaardbaarheid van de handeling verloren gaat. Brokken weet dat gevaar door het kiezen van de juiste distantie behendig te vermijden en daarvoor is hij zeker schatplichtig aan door hem bewonderde Zuid-Amerikaanse auteurs, met name Marquez. De provincie laat een ‘grootsteedse indruk’ na omdat de vele anecdotische, ‘couleur locale’ details die de sfeer van Portland moeten illustreren, uiteindelijk niet meer dan illustratiemateriaal zijn voor de stelling dat niemand zich ooit zonder kleerscheuren uit zijn verleden kan bevrijden. Het feit dat dat verleden hier in Portland, in de neerdrukkende atmosfeer van Gods vinger en lage wolkenluchten is gesitueerd, geeft die persoonlijke vrijheidsstrijd extra reliëf.
Jan Brokken, foto Chris van Houts