Dit ideaal heet gewoon De Hel
Enfer, de afdeling erotica van de Bibliothèque Nationale in Parijs
L'Enfer, dit-on... door Bernard Noël Uitgever: Herscher, Parijs, 207 p., f180,-
Ed Schilders
L'Enfer dat is de Hel. ‘En, wordt er, denkt u, liefde bedreven, in de Hel,’ vraagt Koning Jürgen aan een wijze dame in James Branch Cabells verguisde roman Jürgen (obsceen geoordeeld in de Verenigde Staten, 1920, in Ierland, 1953). Haar gewiekste antwoord, in de toekomende tijd, luidt: ‘De liefde zal er bedreven worden, overal waar u gaat, Koning Jürgen.’
Ik heb er Dante en Swedenborg - Hel-kenners bij uitstek, die bovendien uit ervaring weten wat het is om je boeken te zien branden - nog eens op nageslagen, en inderdaad: in de Hel wordt niet geneukt; Conclusie: Koning Jürgen heeft zich daar niet gevestigd. Vraag: waar is hij dan heengegaan? Antwoord: hij ging bij nader inzien toch liever naar Parijs en daar is hij gebleven, in de Enfer, de afdeling van de Bibliothèque Nationale waar de erotica, gedrukt of verbeeld, zijn weggeborgen. De liefde wordt er bedreven, ononderbroken, mannen met vrouwen, donna con donna, vir cum viris.
Als de Parijse Enfer voor de Duivel is, dan heeft God geen mooiere bibliotheek. Dat vinden tenminste de liefhebbers van het erotische boek, die de catalogi van het trio Apollinaire-Fleuret-Perceau en van Pascal Pia koesteren als richtingwijzers voor hun verzamelingen. Dat is nu bovendien te zien in Noëls L'Enfer, dit-on..., een uitzonderlijk goed geselecteerd en geproduceerd overzicht van grafisch werk dat op eigen kracht, of omdat het tot omstreden boekwerken behoort in die Parijse bibliotheek is ondergebracht. Erotica van Albert Marquet, Kees van Dongen, Max Ernst, Foujita, Dali, Matisse en zelfs beeldhouwer Maillol, maar ook van hen wier reputatie een kleinere straal heeft, Vertès, Lambert, Moreau, Barbier en Martin.
L'Enfer is echter niet alleen de benaming van deze bibliothecaire begraafplaats, het is in Frankrijk ook idiomatisch geworden voor alle dingen die heel erg zijn, zelfs relatief gesproken. Gevolg van deze semantische ontwikkeling is, dat ook de schrijvers en kunstenaars die misschien niet direct een adreskaartje in de Enfer hebben er toch toe behoren. Zo bevat dit boek uit even erge bronnen - veelal privé-collecties - behalve werk van Joan Miró, Bonnard, Picabia en Lhote, ook helse waterverven, gravures, etsen en pentekeningen van André Dignimont - een kleurrijke cunnilingus au bord de la rivière; Gerde Wegener en Jean Gabriel Daragnès met minnende dames; amoureuze silhouetten van Constantin Somoff; en fallische jolijt van François Kupka. Noël, die ook de begeleidende, verhalende tekst schreef, die helaas minder boeiend is dan het plaatwerk, heeft de verzameling de wat cynische titel gegeven die met diton eindigt: ‘zegt men’. Bij zoveel beeldende schoonheid is die toevoeging zonder twijfel gerechtvaardigd, wat niet heeft mogen verhinderen dat als toegift een memoir is opgenomen die uiterst interessante details bevat met betrekking tot de bloeiperiode die het werk bestrijkt, de jaren 1919 tot 1939 (met een onverwachte en zeer vrolijk gastrol voor ‘notre ami Du Perron’), en in het bijzonder over de betrokkenheid van Aragon, Masson, Bataille, Malraux en Pia bij de uitgave, clandestien, van werken als Le Con d'Irène, L'histoire de l'Oeil en Les Couilles Enragées.
Illustratie van Jean Gabriel Daragnes voor ‘Gamiani ou Deux Nuits d'excès’ van Alfred de Musset
Er zou veel te noteren en te filosoferen zijn om dit cynisme te bevestigen en de oorzaken, historisch en sociaal, die ertoe geleid hebben te lijf te gaan, maar de essentie blijft deze: er bestaat niet zozeer een afkeer van expliciete seksualiteit als wel een afkeer van alles wat seksualiteit veredelt, bij voorbeeld door middel van kunst, een afkeer van de cultivering van seks. Vreemd is dat eigenlijk niet, want zodra seksualiteit de grens van het oer-eenvoudige patroon van behoefte en bevrediging overschrijdt, krijgen allerlei elementen de nadruk die men liever niet benadrukt ziet.
Aristide Maillol, tekening uit ‘Livret de folastries’ van Pierre de Ronsard