Een Rus in Nederland
A. Horodisch: ‘Iedere koper van het oude boek is een onvoorspelbaar individu’
Boudewijn Büch
Antiquariaat en kunstboekhandel Erasmus, Spui 2 Amsterdam, viert het vijftigjarig bestaan. De eigenaar en oprichter, Abraham Horodisch, is dan zesentachtig jaren oud en een halve eeuw getrouwd met de grafisch kunstenares Alice Garman (zij ontwierp, bij voorbeeld, de kinderpostzegels 1963). Ter gelegenheid van het jubileum is De Arte et Libris, Festschrift Erasmus 1934-1984 verschenen. Een voluminieuze essaybundel over boeken en boekillustraties waaraan de allergrootsten uit het boekwezen en de wetenschappelijke bibliografie meewerkten.
Horodisch behoort tot het uitstervende ras van wetenschappelijk onderlegde antiquaren. Zijn bibliografie is buitengewoon omvangrijk en loopt van 1926 tot heden. Horodisch' publikaties werden onder andere gerubriceerd in Amor Librorum, een 304 bladzijden dik boek ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag (Zürich/Amsterdam 1958), het tijdschrift Antiquariat (ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag, 1973, Heft 1). Onlangs verscheen de laatste aanvulling: Horodisch' meest recente publikatie gaat over het miniatuurboek. Horodisch verzamelt heel kleine boekjes. Als ik bij hem thuis de tekst van bijgaand vraaggesprek ter goedkeuring aan hem voorleg, zit ik oog in oog met een overstelpende boekcollectie: op parkament gedrukte boekjes uit zijn eigen Duitse uitgeverij, grote plaatwerken, zeer oude drukken.
Het opvallend kwieke en vriendelijke echtpaar schenkt thee met rum. Om de Russische gastvrijheid niet met voeten te treden dien ik onophoudelijk toe te tasten van een schaal met koekjes en chocolaatjes. Horodisch leest het vraaggesprek, dat in het antiquariaat heeft plaatsgevonden, zeer kritisch en besluit zijn lectuur terwijl hij zegt dat zijn leven toch eigenlijk volstrekt onbelangrijk was. Nadat hij mij in staat van allergrootste opwinding heeft gebracht - hij toont mij een prachtig exemplaar van T.F. Dibdin Book rarities (...), het absolute hoogtepunt van een bibliofiele collectie, in 1811 verschenen in slechts dertig exemplaren - spreekt Horodisch nog zachter dan normaal: ‘Boeken over boekgeschiedenis, dat is het enige interessante op deze wereld.’
De eigenaar en oprichter van antiquariaat en kunstboekhandel Erasmus, de in 1898 in Rusland geboren Abraham Horodisch, vindt boeken over boekgeschiedenis eigenlijk het enige interessante op de wereld. Hij gaf als jonge man bijna al zijn geld uit aan mooie boeken en dacht op een gegeven moment: waarom ga ik ze niet zelf maken? Een gesprek met de man wiens leven om het boek draait.
Foto: Bert Nienhuis
Hoe wordt men antiquaar en hoe komt een Russische, gepromoveerde econoom in Amsterdam terecht? Het verhaal van een zeer bejaarde boekenvriend die nog dagelijks - samen met zijn compagnon Horst Garnmann - het beheer voert over een wereldberoemd antiquariaat en kunstboekhandel.
‘Tegenwoordig betekent mijn naam in het Russisch zo iets als een “prehistorische burcht”. Bram van der Burcht - zo zou ik in het Hollands heten. Mijn voornaam is uiteraard joods, Abraham; mijn achternaam komt bij joden heel zelden voor. Ik ben joods. Mijn achternaam heb ik echter nooit bij joden gehoord - behalve dan in mijn familie - maar wel eens als nietjoodse achternaam.
Ik ben geboren in Lodz. Nu Polen, in 1898 Rusland. Duits beheers ik het best. Ik was immers acht jaar toen ik Rusland verliet en volgde in Duitsland de lagere en middelbare school en daarna de universiteit. Dat is beslissend. Of ik nog Russisch ken? O ja, ik spreek en schrijf het nog steeds vloeiend. De nieuwe woorden - auto, vliegtuig et cetera - die heb ik erbij geleerd door het lezen. Russische kranten heb ik gelezen tot 1925. In de laatste Pravda's die ik toen las, heb ik gelezen dat er in Rusland hongersnood heerste omdat de Russen al hun graan naar West-Europa moesten sturen om de arme, hongerende mensen daar te helpen.