mooiste klassiekenbibliotheek die er op de wereld verschijnt. Gedrukt op bijbelpapier, gezet in de schitterende, haarscherpe Garamondletter (met ligamenten, waardoor de drukletter vaak de charme van een gecalligrafeerde schrijfletter krijgt) en gebonden in Australisch of Nieuwzeelands schapenleer. Uitgeverij Gallimard houdt niet op de lof van deze, inderdaad wonderschone, reeks te zingen. Fondsbrochure 77, 1983: ‘La Pléiade: une prestigieuse collection qui vous permet d'avoir chez vous, dans un encombrement réduit, l'équivalent d'une bibliothèque complète.’ En daar is geen woord gelogen aan! Teksteditorisch, typografisch, wetenschappelijk, boekbindkundig en qua gebruikswaarde zijn de Pléiades nauwelijks overtroffen in de geschiedenis van het ‘gewone’ handels-c.q. gebruiksboek.
Tot nu toe zijn er meer dan driehonderd Pléiades verschenen. De klassieke, religieuze vertalingen (bijbel, koran) zijn gestoken in grijs leder, de Griekse en Latijnse klassieken in groen, de negentiende eeuw in smaragdgroen, enzovoorts. Pléiade is onder andere de voornaamste fakkeldrager van de Franse negentiende eeuw. Sedert 1931 - toen het eerste deel verscheen - kan de Franse literaire wereld beschikken over standaardedities van Baudelaire, Rimbaud, Balzac, Stendhal, Nerval, en vele anderen. De Correspondance van Flaubert (twee delen verschenen), de brieven van Baudelaire (twee delen), die van Stendhal (drie delen) maar ook de werken van Proust (drie dundrukdelen), die van Mallarmé, Lautréamont, Apollinaire en Verlaine - dat alles, en nog veel meer, is beschikbaar in edities waar de waarachtige letterenvriend steeds en opnieuw naar grijpt.
Wat voor Hollandse begrippen onmogelijk is (na eeuwen nog steeds niet één semi-wetenschappelijke P.C. Hooft-uitgave), gebeurde in Frankrijk: de eerste Pléiade-Rimbaud verscheen in 1946, deze werd regelmatig bijgewerkt, in 1963 verscheen een geheel nieuwe editie (923 pagina's) en in 1979 weer een ‘nouvelle édition’, inmiddels uitgegroeid tot 1249 bladzijden.
Pléiades zijn duur. Maar wat is duur (tot 170 gulden in vaderlandse valuta) als het een boek betreft dat een bladspiegel heeft om te zoenen, open blijft liggen tijdens de lectuur, noten en een wetenschappelijk apparaat heeft zonder enige weerga en de aangename geur van het mooie boek en het zachte leder? Tien meter Pléiadeboeken is er tot nu toe verschenen, waaronder ook de ‘Série Historique’. In deze serie het meest uitputtende, verkrijgbare naslagwerk omtrent de Franse letterkunde Littératures françaises, connexes et marginales. Monsieur Pléiade is te bescheiden in zijn laatste folder: hij geeft het boek 1218 bladzijden mee; mijn editie uit 1967 telt er 2058. Wie meer over de Franse literatuur wil weten dan in dit volumineuze boek te vinden valt, heeft slechts één andere keus: Dictionnaire des Lettres Françaises (verschenen bij Arthème Fayard, in vele delen).