kerkgedeelte heeft driemaal versneden boeren. De vlakopgaande toren met kleine spitse galmgaten wordt bekroond door een van vier- tot achtkant ingesnoerde naaldspits. Inwendig een gestucte zoldering. De kerk bezit:
Fraai gesneden preekstoel (XVII B, trap en klankbord nieuw) met vijf wapens, o.a. -Buningh, -Hanckema en een gekwartileerd-Clant-Coenders-Rengers-Entens met hartschild-Hanckema (Derk Clant van Hanckema), en lofwerk op de kuippaneelen tusschen Korinthische zuiltjes; doophek (XVII B).
Orgel (1793, door F.C. Snitger en H.H. Freytag).
Eenige banken met opzetstukken, waarvan een met het wapen van Derck Clant van Hanckema en een met wapen gekwartileerd -Ripperda-Clant-Lewe-Manninga van zijn echtgenoote Margaretha Josina Ripperda; voorts vele eenvoudige banken (alles XVII B).
Verscheidene zerken, de oudste volgens overlevering voor Frerick Gaickinga († 1520) en voorts meest voor leden der geslachten Iwema, Buningh en Siccama.
Rouwborden voor Vrouwe Baudung Clant († 1704) en Maurits Clant († 1734).
Zilveren Avondmaalsbeker (merken: Groningen 1692/1693, Johannes Dronrijp), in 1692 geschonken door en met het wapen van Derck Clant van Hanckema.
g 1. Enumatil. Achtkante korenmolen met stelling (1907, ter vervanging van een in 1906 afgebranden molen, het achtkant, enz. afkomstig van Dokkum).
2. Achtkante watermolen in den Zuidhorner Zuiderpolder (opgericht 1840).