e. De ned. herv. kerk is een rechtgesloten gebouw (vermoedelijk XIII A), waarvoor na afbraak van den toren een nieuwe gevel is geplaatst (1878) met houten torentje en ook overigens, vooral aan de zuidzijde, niet ongeschonden. Oorspronkelijk in alle wanden van den grond opgaande rondbogige spaarvelden, waarboven een doorloopend, door een rondboogfries en een muizentand afgesloten veld; aan de noordzijde een gedichte ronbbogige ingang en aan de zuidzijde een gedicht rondboogvenstertje.
Inwendig een groote spitsboog voor den zwaren westmuur. De kerk bezit:
Preekstoel (± 1650), geverfd met barokke paneelen, op het klankbord de wapenfiguur-Van Aldringa; te weerszijden in de koorafsluiting gelijke wapens: het mannelijk doorsneden boven -Aldringa, beneden -de Sighers, het vrouwelijk -Canter en -de Sighers.
Twee bankkandelaars (XVIII), en een dubbelen kandelaar (± 1800), op het orgel.
Bank met de gesneden opzetwapens (1644) van Wiltet Louwens en Remke Jelmers, twee banken met opzetstukken (XVII) en zijstukjes (XVIII), een met achterschot en zijstukken (± 1700) waarop het wapen-Van Halsema.
Verschillende zerken, o.a. met wapens voor Oede Froma († 1551) en Bauwe Froma in den Ham, Hille Froma († 1556), beide verborgen onder den houten koorvloer, Ballo Froma († 1576), Fred. Wilh. ab Halsema (1767), Diderik Frederik Johan van Halsema († 1784).
Zilveren Avondmaalsbeker (merken: Groningen 1668, M) met het wapen-Gruys.
Klok, in 1679 gegoten.
De avondmaalstafel (XVII) bevindt zich op Ekenstein.
g 1. De ‘borg’ rusthoven, vermoedelijk gesticht in 1686 blijkens een in den oostgevel ingemetselden sluit-