Nuis.
e. De thans ned. herv. kerk is een rechtgesloten gebouw (XIII A) van drie traveeën met een vernieuwden westgevel, waarin een portaal, en met een dakruiter. Het door lisenen versterkte uitwendige, waarvan het oostelijke gedeelte, met name de sluitgevel, vrij goed bewaard is, vertoonde vermoedelijk - voor zoover na het inbreken van groote vensters is na te gaan - in elke travee vijf even hooge rondboognissen, in de drie middelste waarvan telkens kleine vensters, en in de buitenste (ten deele breeder en met twee rondboogjes op een doorhangenden knaagsteen gesloten) staand keper-vlechtwerk. In den sluitingstop, afgedekt met (latere) vlechtingen in kleine steen, vijf klimmende rondboognissen zonder vlechtwerk. Inwendig thans een flauwgebogen houten tongewelf. De kerk bezit:
Preekstoel (X VIIId, gelakt), op de kuippaneelen slingers met de symbolen der jaargetijden; geverfde Avondmaalstafel-Lodewijk XVI.
Enkele eenvoudige banken met spijlen en knoppen (XVIII-XIXa).
Zerk voor Himme Wincken-Auwema († 1623) met het wapen-Wijncken in een omlijsting naar Vredeman de Vries, tevens voor Hymma Teyens-Auwema († 1700) en een voor Elinck Fossema († 1634) met wapen.
Avondmaalsvaatwerk (tevens voor Nieberd): twee zilveren bekers, waarvan een onversierd (merken; Groningen 1679, W) met wapen, en een (1727, merken; staand leeuwtje, M W?), met gegraveerd ornament; oude tinnen kan en vier borden.
Klok, in 1777 door Enchardt te Nuis gegoten.
g. De coendersborg is in zijn tegenwoordigen vorm een eenvoudig dubbel heerenhuis (1813) met omlijste ingangstravee, waarboven een fronton. Inwendig een