h. Musea, varia.
1. De Hidde Nijland-stichting, plaatselijke oudheidkamer, ondergebracht in het voormalig stadhuis, bevat naast een aantal voorwerpen van locaalhistorisch belang (afbeeldingen, documenten, lijkbaar van het bakkersgilde uit 1666 enz.) en Hindelooper kleederdrachten (waaronder verscheidene sitsen en Oost-Indische bonten), een vrij groote verzameling goede stalen van Hindelooper huisvlijt, vooral bont beschilderd houtwerk en een gemeubileerde en gestoffeerde Hindelooper kamer; een beugeltasch (XVIII c) met gegoten zilveren haak (keur: Amsterdam), gouden rijgpennen (XVIII), om het Hindelooper keurslijf te rijgen, gouden hoofdnaalden en andere sieraden (XVII-XVIII); aardewerk en kinderspeelgoed (XVIII). Voorts schilderijen in olie- en waterverf, voorstellend gezichten in Hindelooper kamers, kleederdrachten, volksvermaken, van schepen, die op Hindeloopen voeren, portretten, gezichten van de dijkbreuk in 1825, en een schilderij door of naar Joachim Beuckelaer, voorstellend de vier Evangelisten met hunne symbolen.
2. Twee Hindelooper kamers met o.a. een beschilderde bedschotbetimmering (1763), een beddebankje (1720), verdere meubelen (XVII en XVIII), eene verzameling Hindelooper stoffen, poppen in Hindelooper kostuums (XVIII), miniatuur huisraad (XVIII d, als kinderspeelgoed), teekeningen van Hindelooper huizen en kamers, in 1847 vervaardigd door H. Lap te Hindeloopen, en een gouden voorhoofdplaat, hier gedragen in de plaats van oorijzers, zijn in het Friesch museum te Leeuwarden.
3. Een van hier afkomstige kamer (XVII) is in 1898 verkocht aan het ‘Märkische museum’ te Berlijn; dergelijke vertrekken zijn ook ingericht in het museum te Dusseldorp en in het ‘Germanische museum’ te Neurenberg.
4. Zie bij g 7 op blz. 153.