noord- en aan de westzijde, aanmerkelijke walmuren, onderaan van baksteen (XIV of XV) met binnenbogen, voorts verhoogd (XV?) met een mergelsteenen verdieping, eveneens met een weergang van bogen; zware buitenbeeren, waarvan twee met uitgekraagde waltorentjes; d. tusschen de walmuren een zwaren, baksteenen rond uitgebouwden toren (XIV?) met hooge spits (XVII), en e. een minder hoogen rond uitgebouwden mergelsteenen toren (XV?) met spits. De hoffronten der torens neo-gothisch gemoderniseerd; onder de benedenste bogen zijn de walmuren thans op een tiental plaatsen doorgeslagen voor uitzichten. Op den hof een steenen pomp Lodewijk XIV.
Het kasteel bevat een verzameling oudheden, porselein, meubelen en schilderijen, waaronder van J. Pijnas, J. de Momper en H. Pacx, een stilleven in den trant van W.C. Heda, familieportretten (XVIII en XIX A).
e. De r.k. kerk (H. Martinus) is een baksteenen Waterstaatskerk (1838), drieschepig, met enkelvoudig, halfrond afgesloten koor (marmeren koorplaveisel XVIII d) en vierkanten westtoren. De kerk bezit:
Twee houten altaartombes Lodewijk XV.
Zwartmarmeren doopvont (XIX A).
Eiken preekstoel Lodewijk XIV.
Twee heerenbanken (XIX a-b).
Een zestigtal banken (XIX A) met harpvormige zijkanten.
Afgesleten grafzerk.
Houten beelden: Kruisbeeld (XVII, het kruis belegd met schildpad); Madonna, H. Anna met Maria (± 1700); H. Rochus (XIX b); Calvarie (± 1700?); het Kruisbeeld gesneden, Maria en Johannes geschilderd en uitgezaagd.
Schilderijen: H. Dominicus en de vijftien mysteriën (XVII d); H. Rochus (XVIII d of XIX a, voormalig altaarstuk).
Zilverwerk: stralenmonstrans (voet en nodus 1619, boven-