Halen.
a. Een hier gevonden bijl van gepolijste vuursteen, Romeinsche munten, bouwfragmenten, aardewerk, glas, ijzer, brons, steenen altaar en een fragment van een steenen Herculesbeeld, gevonden te Melenborg, worden bewaard in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
e. Tegen de r.k. kerk (H. Lambertus), gebouwd door P.J.H. Cuypers in 1859, staat de, thans ook als portaal met zijingang en als doopkapel dienst doende, in 1859 gerestaureerde toren (1523, blijkens gedenksteen), geöriënteerd met 51/2o noordelijke afwijking. Van de drie van mergelsteen met baksteenen sierlagen gebouwde geledingen is de benedenste geheel vierkant en effen, de middelste met telkens een siernis en op de bovenhoeken getooid met groote (nieuwe of vernieuwde), op fratskoppen uitgekraagde, pinakels, die den overgang begeleiden naar de derde, achthoekige geleding, welke vier voor de bovenste helft als galmgat dienst doende nissen en vier kleine galmgaten heeft, en met een bekronings-fries van driepassen is afgesloten; achthoekige iets ingesnoerde houten spits; trap-uitbouw aan de noordzijde; kruisgewelf. De kerk bezit:
Hardsteenen doopvont (± 1200); kop (XII of XIII), fragment van een hardsteenen doopvont.
Houten beelden: Maria en Johannes (XVI a, van een Calvarie); H. Ambrosius (XV d, veranderd); H. Agatha (XVII, geschonden); H. Lambertus (XVIII A) en H. Apollonia (XVII of XVIII, nieuw opgemaakt).
Schilderijen: doop van Christus (XVII B?); H. Lambertus (XVIII d of XIX a, oud altaarstuk), beide op doek.
Zilverwerk: reliekhouder in retabel-vorm (± 1700), en een in monstransvorm (XVIII a); schaaltje (XVII?); beslag (1732) van missaalband.