Zandpoort.
De ned. herv. kerk (1917, na het afbranden der vorige) bezit:
Twee koperen wandarmen en een koperen kandelaar (XVII).
Het kasteel brederode, XIII A gesticht, in 1426 verwoest door de Kabeljauwschen uit Haarlem, daarna herbouwd, na XV d vervallen, is in 1573 geheel onbewoonbaar gemaakt en vervolgens tot een puinhoop vervallen. Van 1862-1871 opgravingen en herstellingswerken; sinds 1869 Rijksmonument. Baksteenen door water omgeven gebouw, bestaande uit een voorburcht (waarvoor oorspronkelijk een buitenhof met dienstgebouwen lag) en een hoofdgebouw.
a. Van de voorburcht staat nog een vierkante, aan de kasteelzijde open, toren met een door een tongewelf overdekten doorgang, waarboven twee verdiepingen. Steenen wenteltrap.
b. Het hoofdgebouw. Aan de N.-en de W.-zijde van een binnenplein de overblijfselen van woongebouwen, aan de O.- en de Z.-zijde walmuren met weergang, waaronder rondbogige spaarnissen. Op de vier hoeken torens, drie waarvan vierkant zijn; van dien op den Z.W.-hoek is slechts de onderbouw over, evenals van den vierden (ronden) toren op den Z.O.-hoek. Naast den N.O.-toren (donjon) een vijfde toren en hierbij aansluitend het poortgebouw met overwelfden doorgang en overblijfselen van meezekooien (XV). Een wenteltrap bedient zoowel het poortgebouw als den aangrenzenden toren. In den donjon twee met tongewelven overdekte vertrekken met gemetselde schouwen en muurnisjes; op den hoek een ronde, tot achtkant overgaande traptoren. Boven de grachten uitgemetselde latrines. Van de overige gebouwen zijn nog slechts eenig muurwerk en overwelfde kelders over.
In den donjon en in het café ‘Velzerend’ wordt een verzameling aardewerk, steenen kogels en ijzerwerk, bij de opgravingen gevonden, bewaard.