Of de soort poëzie en haar presentatievorm samenhangt met de inhoud ervan, is een kwestie die pas na afloop van de avond met een sigaret en biertje aan de sprekers zelf moet worden voorgelegd. Tijdens de voordrachten, beantwoord ik in gedachten deze vraag bevestigend. Vorm en inhoud zijn één. De fragmenten die Marsman voorleest uit haar roman gaan over de deprimerende details van het leven die zich zonder duidelijke samenhang aan je opdringen. Iets wat Gerard Reve eens omschreef als ‘geordende droefheid’ blaast ze nieuw leven in met de term ‘apathisch verdriet’. Voorbeelden zijn ‘tijdschriften op een glazen wachtkamertafel’ en ‘een goedkope schoenenwinkel in de jaren negentig’. Het publiek moet hardop lachen. Dit is inderdaad tristesse van de bovenste plank die door Marsman op zulk een droge toon te berde wordt gebracht dat het geheel hilarisch wordt.
‘Wat nu echt literair is, doet niet zo ter zake en zou wellicht de sfeer van de avond verstoren.’
De woorden van The Temp lijken in dezelfde richting te gaan, maar slaan de plank bijna op slapstick-achtige wijze mis. ‘Rrrrremember that you're going... to... die...’, zo bezweert hij de zaal. De aanwezigen deinzen ietwat terug, wat is er mis met deze man? ‘Rrrremember that you're going to... die...’, herhaalt hij nogmaals. Enkelen kijken op hun horloges of turen in hun bierglas. ‘Rrrr..’, en dan stopt hij ineens en rijgt hij op maniakale wijze allerlei woorden aaneen die samen redenen vormen om te leven en het moment ten volle te benutten. Voordat je dood bent, moet er nog van alles worden gedaan. Zijn voordracht eindigt in een vurig ‘fuck the future’-betoog dat het publiek laat grijnzen van geluk. Als even later Snijders een contrasterend optreden begint waarin hij woorden opsplitst en in verminkte toestand nieuwe betekenissen laat produceren, gaat het publiek eveneens ‘helemaal stuk’. On-logi-kaas: Kaas die roept: ‘Hee ik ben lekker, ik ben geel, ik ben zuivel, ik smaak vast naar HARING!’ Ook de tongbreker: ‘centrifigureren: jezelf naar de voorgrond spelen’ gaat erin als koek naarmate de avond vordert en meer en meer een cabaretesk karakter krijgt.
Op het moment dat hostess Tops haar eigen gedichten voordraagt en deze, in lijn met Marsman, in de vorm van droge humor met pijnlijke ondertoon als digestief verpakt aan ons opdient, maakt een band zich gereed voor het eindspektakel. Als ook daarvan de laatste noot het meedeinende maar inmiddels enigszins uitgedunde twintigersgezelschap bereikt, sluit Tops de avond af. Een seizoen in Utrecht is ten einde, maar het project vindt buiten de Domstad vervolg. Zij die uitsluitend aan Utrecht zijn verknocht, moeten wachten tot september om een volgende EKKO-editie bij te wonen.
Na drie uur veel dingen te hebben gehoord van mensen praat ik buiten met wat omstanders na over de avond. Wat ons na kort reflecteren opvalt, is het overmatig gebruik van mismoedige ondertonen dat bij verschillende sprekers terugkeerde. In combinatie met het geknik, geklap en gelach in de zaal dat als reactie werd gegeven, levert dat enkele conclusies op. Allereerst is het publiek tevreden en wordt de zeven