ben, de zogenaamde heritage students: één of beide (groot)ouders zijn geboren in Nederland of Vlaanderen. Zo is de vader van Daniel op vroege leeftijd naar de Verenigde Staten geëmigreerd; zijn moedertaal is Nederlands en hij is getrouwd met een Amerikaanse. Ze hebben hun zoon Engelstalig opgevoed; hij spreekt dan ook geen woord Nederlands. Nu heeft Daniel natuurkunde als hoofdvak en Nederlands als bijvak. Hij kan nu Nederlands spreken met zijn vader en met zijn familie die nog in Nederland woont en hij zegt dat hij bepaalde culturele trekjes van zijn familie beter begrijpt, bijvoorbeeld hoe direct ze kunnen zijn.
‘Je maakt mij niet wijs dat zijn kleinkinderen geen plaatsje kunnen krijgen als ze zich zouden aanmelden.’
Ten tweede zijn er studenten die in Nederland of Vlaanderen willen werken of stage willen lopen. Jesse studeert Verloskunde en heeft in haar jeugd - toen ze in Maastricht woonde met haar ouders - Nederlands geleerd. Ze wil graag stage lopen in Nederland, waar de meerderheid van de vrouwen thuis bevalt, in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar het merendeel in het ziekenhuis bevalt. Ze zit in haar laatste jaar en zit als auditor bij mij in de collegebanken. Ze spreekt vlot en heeft bijna geen accent, maar haar woordenschat is te beperkt om zichzelf op professioneel niveau te uiten.
De inhoud van de lessen pas ik aan de behoefte, het niveau en de interesse van de studenten aan. Als je Nederlands in de Verenigde Staten studeert, vind ik dat je als student iets moet weten over Nieuw Nederland: de kolonie die Nederland bezat in de 17e eeuw in Noord-Amerika en van grote invloed was op de ontwikkeling van de Verenigde Staten. De meeste studenten weten misschien dat New York vroeger Nieuw Amsterdam was, maar dat Santa Claus van Sinterklaas afstamt, weet bijna niemand. Ook de discussie rond Zwarte Piet komt aan de orde. Aan het eind van hun eerste jaar moeten ze een paper schrijven en een presentatie geven over de gemeenschappelijke geschiedenis die de Verenigde Staten en Nederland hebben; uiteraard in het Nederlands. Nederlands studeren houdt voor mij niet alleen de taalverwerving in, maar ik behandel ook de geschiedenis en de cultuur. Ik laat ze onder andere kennis maken met Simon Stevin, het onderwijssysteem, het volkslied, de verzuiling en de Amsterdamse grachtengordel. Hiervoor gebruik ik een tekstboek en heb ik de beschikking over andere bronnen, zoals artikelen en natuurlijk het internet.