Schrijverschap en identiteit
De zoektocht naar identiteit speelt in het werk van Abdelkader Benali een belangrijke rol. In zijn vroegere werk (Bruiloft aan zee, de Langverwachte) legde de schrijver vooral de nadruk op de moeilijkheid van migratie en de integratie in een nieuwe wereld. Daardoor kreeg hij in interviews en in wetenschappelijke literatuur het label ‘migrantenauteur’ opgeplakt. In zijn latere werk (Laat het morgen mooi weer zijn, De stem van mijn moeder) zien we steeds meer een zoektocht naar persoonlijke identiteit zonder dat daarbij de nadruk op het migratieprobleem gelegd wordt. In haar scriptie Er(tussen)in concludeert Lys Norbruis dat het in het werk van Benali niet langer draait om de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen, maar om het maken van individuele keuzes.
Ook de schrijver zelf constateert een verandering in zijn oeuvre. ‘Door te schrijven probeerde ik orde in de chaos die “ik” heet te scheppen. Schrijven gaf en geeft me het gevoel dat ik besta, dat ik echt ben. Nu ik wat ouder word heb ik meer inzicht in het leven gekregen. Door het inzicht van de onbeantwoordbaarheid van bepaalde vragen ben ik rustiger geworden. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wie ik ben en daar zal het voor mij ook altijd om blijven draaien, om de vraag: “wie ben ik?” Ik berust echter steeds meer in het onbeantwoordbare karakter van die vraag.’
Er loopt een vrouw langs ons tafeltje. In haar handen draagt ze een kooitje. Wij merken het niet op. De schrijver wel. ‘Hé kijk! Een kat!’, glimlacht Benali, terwijl zijn alerte blik de zich van ons verwijderende vrouw volgt. We volgen zijn blik. Inderdaad, een kat.
De onrust van de jonge schrijver Benali zien we terug in de hoofdpersonages van zijn eerste werken. ‘Je ziet het bij Lamarant uit Bruiloft aan zee, bij Mehdi uit De Langverwachte, maar ook bij Malik uit Laat het morgen mooi weer zijn. Allemaal wat naïeve, onwetende personages, op zoek naar wie ze zijn in een verwarrende wereld.’ Het verhaal in Laat het morgen mooi weer zijn gaat over Malik, een jonge man, zoon van migranten, die na de dood van zijn moeder door zijn vader op reis wordt gestuurd om een man te worden. Het verhaal begint echter met een veel oudere Malik die zichzelf nog steeds niet gevonden heeft en opnieuw besluit de zoektocht naar een beter leven aan te vangen. ‘Toen ik Laat het morgen mooi weer zijn schreef, zat ik in een moeilijke periode. Dat is te zien in de roman, waarvan het verhaal geen afgerond geheel vormt; de zoektocht levert uiteindelijk geen antwoorden op.’ Dit boek kwam uit in 2005 en terwijl in Nederland zijn boeken steeds gretiger aftrek vonden, ging de zoekende schrijver op reis.