Illustratie: Michiel Westbeek
ere van de viering van tweehonderd jaar ontzet,
Het beleg der stad Leyden, zal hier zeker een rol bij hebben gespeeld. In dit toneelstuk is een glansrol weggelegd voor de vaderlandse heldin Magdalena Moons. Doordat zij haar Spaanse verloofde, de legerleider Valdez, tijdens de belegering van Leiden door de Spanjaarden in 1574 kan overhalen om de aanval op de stad uit te stellen, behoedt zij Leiden voor de ondergang. In het toneelstuk wordt duidelijk dat Magdalena Moons haar liefde voor Valdez ondergeschikt acht aan haar liefde voor het vaderland en Leiden.
Het beleg der stad Leyden is in mijn ogen een betekenisvolle en erg interessante literaire tekst. Dit toneelstuk kan namelijk gezien worden als een tekst die op geheel eigen wijze heeft deelgenomen aan het maatschappelijk debat van de late achttiende eeuw over de rol en positie van de vrouw. De heldin van Het beleg der stad Leyden bevindt zich in een vrij ingewikkelde positie, want met haar strijdbare houding lijkt zij niet te voldoen aan het verwachtingspatroon dat destijds over haar sekse bestond. Marijke Meijer Drees, senior docent-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, spreekt in dit verband over ‘de paradox van de strijdbare vrouw’: ‘de verzwegen (want vanzelfsprekende) norm in het verhaal is dat vrouwen in het algemeen, in tegenstelling tot mannen, niet strijdbaar mogen zijn; zijn ze dat toch, dan gaat het om een tijdelijke, door buitengewone omstandigheden veroorzaakte afwijking van die norm.’ (Meijer Drees 1995: 44) Als heldin betreedt Magdalena Moons als het ware een mannelijk domein van ‘heldendom’ en zij neemt dus een speciale plek in tussen deze traditioneel mannelijke helden. Net als veel van die helden is zij bereid haar leven te riskeren om haar stad en haar vaderland te verdedigen:
Ik zelf zal in de spits de stormers tegentrekken
en helpen dus de Vest voor hunnen aanval dekken
Of zo de zwakke muur door 't stormen nederstort.
En de ingang voor uw volk daardoor ontsloten wordt
Zult gij mij in de bres voor haar behoud zien stryden. (Van Merken 1774: 51)
Het hart van Magdalena Moons wordt echter wel verscheurd tussen haar liefde voor het vaderland enerzijds en haar liefde voor haar verloofde, de Spaanse legerleider Valdez, anderzijds. De uiteindelijke keuze voor het vaderland is weliswaar vanzelfsprekend voor Magdalena, maar zeker niet eenvoudig. Wanneer Leiden met behulp van