[Nummer 3]
Redactioneel
Religiekritiek is in het huidige godsdienstdebat haast niet meer weg te denken. Vooys blijft bij de tijd en wijdt daarom een heel themadossier aan dit onderwerp. En zorgt, met dank aan zijn auteurs, voor nieuwe inzichten. Wist u bijvoorbeeld dat de discussie omtrent godslastering (vrouwelijke popster laat zich kruisigen, schrijver penetreert ‘goddelijke’ ezel) eeuwenoud is? Arie Jan Gelderblom toont aan dat dit debat al in de zestiende eeuw in alle hevigheid werd gevoerd. Nahed Selim belicht het moslimfeminisme, een term die ten onrechte de laatste jaren steeds vaker wordt geclaimd door moslimfundamentalisten. Ook Gerard Wiegers biedt duidelijkheid: hij gaat op zoek naar de oorsprong van het ‘manuscrit trouvé’. Twee heikele kwesties binnen de islam, ongeloof en afvalligheid, worden door arabist Jan Jaap de Ruiter besproken. Rabbijn Elisa Klapheck laat ten slotte haar licht schijnen over een ander gevoelig onderwerp, namelijk homoseksualiteit binnen de geschiedenis van het jodendom.
Naast het themadossier bieden wij nog meer! Jaap Faber en Ivo Nieuwenhuis interviewden Wiljan van Den Akker, hoogleraar, poëzie-expert én dichter. Zijn dichtbundel De Afstand werd begin dit jaar onderscheiden met de C. Buddingh'-prijs. Volgens Liedeke Plate ontberen Nederlandse schrijvers de veelgeprezen V.O.C.-mentaliteit als het aankomt op het overnemen van plots van voorgangers. Zij stelt in haar artikel dat herschrijven in Nederland een miskend literair middel is, terwijl dit genre internationaal steeds meer aan populariteit wint. Verder beschrijft Annette Portegies in haar column de literaire wereld van binnenuit en toont Liesbeth Korthals Altes ons de warmte van Marguerite Yourcenar in ‘Uit de kast!’.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de meest recente publicaties op letterengebied? Ook in die behoefte voorzien wij nog steeds. Ton van Strien recenseert het vierde deel van Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1560-1700, een volgens hem rijk, doch vol boek. Ook Vooys krijgt een eervolle vermelding in deze literatuurgeschiedenis. Jos Joostens nieuwste essaybundel Misbaar wordt besproken door Jeroen Dera, terwijl Laurens Ham verder ingaat op het onlangs verschenen proefschrift van Gaston Franssen. En weet u nog steeds niet wie Rumi is? Willem Bongers geeft in zijn recensie over Eutopia het verlossende woord!
Ten slotte willen wij Luc Princen hartelijk welkom heten als nieuwe vormgever van Vooys. Naast de inhoudelijke vormgeving heeft Luc tevens de prachtige cover voor zijn rekening genomen. Daarnaast vragen wij zoals elke keer aandacht voor de eveneens prachtige illustraties en hun makers in dit nummer. Margriet van Rooij, ook in deze Vooys als illustrator vertegenwoordigd, zijn wij in het vorige nummer vergeten te noemen. Bij dezen dus alsnog.
Vooys verklaart het godsdienstdebat hierbij voor geopend!