terwijl je nu juist ermee zit,’ maar als ze volhoudt, wacht een toekomst waarin Richtje ‘met een prachtige rechte rug zit’ omdat ze haar brace is blijven dragen. Uiteindelijk bloeit er een vriendschap op tussen de meisjes en zetten zij hun communicatie via msn voort, waardoor ik niet kan volgen hoe het verder afloopt met Richtjes zoektocht naar haar ideale leeshouding.
De 1.069 andere hits van ‘leeshouding’ laten zien dat het onderwerp ook onder korsetlozen de gemoederen flink bezig houdt. Zo houden leren.nl en nrc.nl ons voor om effectiever te lezen door rechtop te zitten, ‘met het hoofd recht en ontspannen schouders’ en verzucht Geert in februari 2005 op weblog Studio Haenen dat het lezen van boeken überhaupt ‘ergonomisch onverantwoord’ lijkt. Binnen een etmaal schieten hem meerdere webloggers te hulp, die hem aanraden het eens in bad te proberen, of met een kussen tegen de muur of toch ‘gewoon’ liggend op de rug op een bed met kussens. Dit laatste lijkt enigszins op Tinka ten Kloosters favoriete houding, zoals ze die beschrijft op de website van het Instituut voor Eclectische Psychologie, al houdt zij er het meest van om het boek ‘met één hand boven mijn hoofd te houden’. Terwijl Dekker vd Vegt op frietwagdbankje.com meent dat het eigenlijk niet beter kan dan ‘aan een tafel op een zo gewoon mogelijke stoel’, wat hij deelt met Paul die op het Volkskrantblog van januari 2007 beschrijft hoe hij zich bekwaamde in het staand lezen, maar toch moet toegeven: ‘de beste leeshouding is natuurlijk als je zit.’
Uiteindelijk keer ik terug bij Studio Haenen, waar Kirsten het onderwerp nu postmodernistisch benadert: ‘ligt aan het boek! En dan niet aan de inhoud maar aan de vorm. Grote letters, kleine letters, paperback, hardcover, zwaar, licht etc.: allemaal verschillende ideale leeshoudingen.’ Zoveel boeken, zoveel lezers, zoveel houdingen, dus. Terwijl ik mijn computer afsluit om in bed - op mijn rechterzij, steunend op recthterarm - nog wat te lezen, vis ik een ballpoint uit de etui en noteer op een post-it:
Google hits op 21 januari 2007:
‘veranderende leeshoudingen’: 0.
‘veranderende leeshoudingen’: 0.
leeshouding: circa 1.070.
‘ideale leeshouding’: circa 14.
vulpen: circa 27.700.
poëzie: circa 7.250.000.
poëzie + vulpen: circa 15.900.
poëzie + leeshouding: circa 189.
poëzie + vulpen + leeshouding: 6.
En denk ik aan een lezend meisje van intussen veertien of vijftien. Hopelijk ligt ze lekker op haar buik.
Thomas Möhlmann is hoofdredacteur van poëzietijdschrift Awater en dichter. In 2005 debuteerde hij met de dichtbundel De vloeibare jongen. Voor deze bundel ontving hij in 2007 de Lucy B. en C.W. van de Hoogtprijs.