Column
Het Diepe Zuiden [1]
Geert Buelens
Het eerste wat ik dacht toen mij gevraagd werd Vooys-columnist te worden was: ga nou niet over het verschil tussen Vlaanderen en Nederland zitten schrijven. Het tweede, derde, vierde en vijfde wat ik dacht was: wat zijn Vlaanderen en Nederland toch verschillend. En dus schrijf ik er toch maar over (ik beperk me tot de literatuur).
Laatst bleek uit een grote studie van de Taalunie dat zeventig procent van de Nederlanders niet in staat is de naam van één enkele Vlaamse schrijver te noemen. Dat begrijpen veel Vlamingen niet, want zij menen allemaal wél Nederlandse auteurs te kennen (Anne Frank, Thea Beekman, Annie M.G. Schmidt, misschien zelfs Harry Mulisch). In Vlaanderen wordt wel eens gedacht dat er een Nederlands complot is waardoor Vlaamse boeken boven Wuustwezel niet besproken, ingevoerd, verkocht en gedoceerd worden. Dat is natuurlijk onzin; om een complot tegen iemand te beramen, moet je eerst weten dat die persoon bestaat en waarom een complot tegen diegene voor jou voordelig zou kunnen zijn. Aan die voorwaarde is niet voldaan.
Zelfs breed georiënteerde Nederlanders leggen in Vlaamse kwesties een onwetendheid aan de dag die Vlamingen zeggen zich nauwelijks te kunnen voorstellen. Terwijl ze dat natuurlijk wél kunnen. Want wat weten Vlamingen over Luxemburg? Dat het bestaat. Dat je er onderweg naar Frankrijk goedkoper kan tanken. En daar houdt de kennis ongeveer op. Niét kan de Vlaming een Luxemburgs kunstenaar of schrijver noemen. Nu spreken en schrijven ze daar natuurlijk geen Nederlands en dus lijkt de vergelijking niet op te gaan. Maar kunnen Vlamingen namen van Surinaamse schrijvers noemen? (Kunnen Nederlanders dat?) Vlaanderen/ België is voor Nederlanders buitenland. En dus beperkt de kennis zich tot wat toeristisch gesproken van belang is: eten, uitgaan, shoppen.
En voor steeds meer Vlamingen geldt het omgekeerde evenzeer. Gidsland is Nederland al lang niet meer; het is steeds minder de grote broer waarnaar wordt opgekeken. Politiek sowieso niet, maar ook cultureel en literair wordt Vlaanderen steeds zelfbewuster en zelfstandiger. Vlaamse auteurs willen natuurlijk graag besproken worden in de Volkskrant of NRC maar belangrijker is een vermelding in De Morgen of De Standaard. Ze zullen