kennis om het kritisch te lezen. Ik stribbelde tegen, zij het op de beleefde en terughoudende wijze die toen gebruikelijk was, en na enig heen en weer gepraat werd afgesproken dat ik Taylor zou mogen lezen, mits ik, natuurlijk zonder enige compensatie, ook Hitler, a study in tyranny van Alan Bullock zou lezen: een boek dat toen allerwege, zonder goede redenen overigens, als een meesterwerk werd beschouwd. Van Bullock was ik niet onder de indruk, van Taylor des te meer, waardoor ik jaren heb gedacht dat zijn visie de juiste was. Taylor bleek een voortreffelijk schrijver, scherp en geestig, en geheel gespeend van de slaapverwekkende zwaarwichtigheid die zo karakteristiek is voor academische geleerdheid.
Merkwaardigerwijze maakte niet zijn visie op Hitler de grootste indruk, maar zijn analyse van de Europese machtsverhoudingen na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hij maakte daarin overtuigend duidelijk dat de grote verliezer van de oorlog, Duitsland, in feite op de middenlange termijn in strategisch opzicht de grote winnaar van het conflict was. Het was onder andere die zo onverwacht versterkte positie van Duitsland die Hitler in staat stelde te doen wat hij deed.
Waarom was de Duitse positie sterker geworden? Rusland, de Verenigde Staten en Engeland verdwenen na afloop van de oorlog in meer of mindere mate van het Europese toneel. Rusland werd opgeslokt door revolutie en burgeroorlog, de Verenigde Staten, die het conflict hadden beslist, hadden spijt van hun deelname en trokken zich terug in een illusoir isolement en de Engelsen besloten zich op hun imperium te concentreren en zich niet meer zo in de Europese politiek te engageren als voor 1914. Frankrijk had weliswaar gewonnen, maar moest het nu stellen zonder de machtige bondgenoten Engeland en Rusland, die het in 1914 had. Engeland en de Verenigde Staten weigerden na de oorlog de veiligheid van Frankrijk te garanderen. Na herstel was Duitsland veel machtiger dan Frankrijk. Het had veel meer inwoners en een twee maal zo grote industriële productie. Oostenrijk-Hongarije was uiteengevallen in een reeks van kleine, economisch nauwelijks levensvatbare staatjes die in het interbellum in de greep van de Duitse economie raakten. Voor een brave student die in zijn handboek had gelezen dat Duitsland de oorlog