Column
Homerus RAPsode
André Klukhuhn
Toen in maart 2004 de vierde druk van de door De Roy van Zuydewijn in prachtige Nederlandse hexameters vertaalde epen Ilias en Odyssee van de rapsode Homerus verscheen, vond ik dat het geruststellende bewijs dat deze werken tegenwoordig nog steeds grote aantrekkingskracht op ons uitoefenen. De reden daarvan is, denk ik, dat de afstand tussen de oude heldendichten en hedendaags werk veel kleiner is dan de bijna drieduizend jaar verschil in tijd doet vermoeden.
Dat de homerische epen geen autonome literatuur betreffen, maar dat het gaat om mondelinge, gezongen teksten is op te maken uit de structuur van de gedichten. Uit het oogpunt van muzikale ritmiek bij de voordracht zijn ze opgebouwd uit hexameters van vijf dactylen (láng-kort-kort) gevolgd door een spondee (láng-lang) of trochee (láng-kort), met uiteraard de nodige afwijkingen en uitzonderingen. Omdat van de rapsode verwacht werd de uit vele duizenden regels bestaande teksten van buiten te kennen, maakte Homerus hem dat wat makkelijker door voor steeds terugkerende situaties - maaltijden, tweegevechten, veldslagen, sterfscènes, vergaderingen, zonsopgangen, offers, spelen en andere rituelen - standaardformuleringen te gebruiken, zodat er nogal wat letterlijke herhalingen in de gedichten voorkomen. Het is daarom goed voor te stellen dat het naar de rapsode luisterende gezelschap de bekende en vele malen herhaalde passages als een soort ‘refrein’ uit volle borst kon meezingen.
Zo letterlijk als de tekst van de epen ons bekend is, zo volledig tasten we in het duister wat betreft de melodie en kunnen we er slechts naar gissen hoe de gezongen voordrachten geklonken moeten hebben. Gelukkig zitten we niet helemaal zonder aanknopingspunten, want ook tegenwoordig bestaan er nog gebieden in de wereld waar optredens van barden of rapsoden daadwerkelijk plaatsvinden. En de manier van zingzeggen waarop zij hun gedichten voor het publiek ten gehore brengen, vaak ondersteund met een enkel instrument, voedt het vermoeden dat de rapsoden uit Homerus' tijd