Karakter is onlangs een verfilming uitgebracht.
Toen ik de aankondiging van de film Matilda zag, was ik erg nieuwsgierig. Na het lezen van dit boek uit 1988, voelde ik onmiddellijk sympathie voor het aan het brein van Roald Dahl ontsproten boekenwurmpje. Deze Matilda die het opneemt tegen de gewelddadige volwassenen, wilde ik wel eens in het ‘echt’ ontmoeten. Het werd een leuke, maar niet zo'n bevredigende kennismaking.
Dahl zei eens in een interview: ‘Voor kinderen is die televisie een ramp. Ze komen thuis en zitten er maar naar te staren.’ Van massaal en passief consumeren moest Dahl niets hebben: zelfs theaters bezocht hij liever niet. Het is daarom opvallend dat juist zijn boeken bijna allemaal zijn verfilmd. De een z'n dood is de ander z'n brood, zullen we maar zeggen. Na de succesvolle films De GVR en De heksen waren in 1996 zowel De reuzenperzik als Matilda aan de beurt.
Producent Danny de Vito, die in de film Mr Wormwood speelt, is dicht bij het boek gebleven. Het voor Dahl zo karakteristieke vertelperspectief (‘I think I might enjoy writing end-of-term reports for the stinkers in my class. But enough of that. We have to get on.’) wordt in de film weergegeven door een voice-over. Dat is maar goed ook, anders zou een van de beste passages niet in de film zitten. Dahl legt daarin uit hoe Matilda door haar ouders behandeld wordt: ‘and the parents looked upon Matilda in particular as nothing more than a scab. A scab is something you have to put up with until the time comes when you can pick it off and flick it away. Mr and Mrs Wormwood looked forward enormously to the time when they could pick their little daughter off and flick her away, preferably into the next country or even further than that.’ Matilda heeft het niet getroffen met haar familie: een misdadige vader, een hersenloze moeder en een onnozele broer. Vanaf het begin is ze aangewezen op zichzelf: ze leert zichzelf praten en lezen en met behulp van het kookboek kan ze zich in leven houden. Terwijl haar moeder naar de bingohal is, zit Matilda stiekem in de bibliotheek de moeilijkste literatuur te lezen. Haar vader heeft liever niet dat ze leest, want waar hebben ze anders die grootbeeld-tv voor gekocht? Het is allemaal wat extreem, maar wel erg leuk. In de film wordt er nog een schepje bovenop gedaan: wanneer Matilda zegt dat ze graag naar school wil, reageert haar vader hierop door te zeggen dat ze nog veel te jong is. Vervolgens moet Mrs Wormwood beslissen hoe oud Matilda dan wel is, maar ook zij weet de leeftijd van haar dochter niet. De meelijwekkende blik van Matilda in de camera roept geen glimlach meer op, maar eerder verontwaardiging.
Ook op school treft Matilda een vreselijke volwassene, namelijk het hoofd der school Miss Trunchbull, een in jachttenue gestoken kinderhaatster en voormalig kampioene kogelslingeren. Gelukkig is er ook nog Miss Honey, die haar naam eer aan doet als de lieve juf van de eerste klas. Zij heeft al snel door dat Matilda buitengewoon intelligent is en wil dit meisje graag helpen. Bovendien blijkt Matilda haar ook te kunnen helpen, vooral met haar wonderbaarlijke gave: Matilda kan dingen met haar ogen laten bewegen.
Wat personages betreft komt de film aardig overeen met het boek. Het meisje met de vlechtjes (die Trunchbull gebruikt om te laten zien dat ze de olympische sport nog niet verleerd is) komt voor, net als het vriendinnetje Lavender en de chocoladecake etende Bruce Bogtrotter. Maar er is ook veel aan het oorspronkelijke verhaal toegevoegd. Zo wordt in de film het huis van de Wormwoods in de gaten gehouden door twee agenten van de FBI. De reden hiervoor is dat de autohandel van Mr Wormwood niet zo frisjes in elkaar zit, en de FBI hier lucht van heeft gekregen. Op zich verduidelijkt het wel de overhaaste vlucht van de familie naar het buitenland aan het einde van het