Rotsblokken
Literatuur, ethiek en recht hebben dus alledrie betrekking op de ellendige situatie waarin de mensheid verkeert. Het is dan ook vanzelfsprekend om de vraag te stellen hoe deze betrekking eruit ziet, en hoe de onderlinge relatie van deze drie benaderingen is.
In de bundel De lezer als burger, onder redactie van Thijs Jansen, Frans Ruiter en Jèmeljan Hakemulder, gebeurt dit laatste vanuit zeer diverse invalshoeken. Theologen en filosofen, pedagogen en historici, literatuurwetenschappers en juristen, ze laten in negentien bijdragen hun licht schijnen over de verhouding tussen literatuur en ethiek, en een beetje over de relatie tussen literatuur en recht.
De bundel is verdeeld in een vijftal hoofdstukken met als titels respectievelijk, ‘literatuur, filosofie, theologie’, ‘pedagogische perspectieven’, ‘de legitimatie van cultuurpolitiek’, ‘recht en literatuur: en moderne literatuurgeschiedenis: enkele episodes’.
Deze grote diversiteit lijkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar is uiteindelijk naar mijn smaak toch de zwakte van deze bundel. De bundel vertoont weinig samenhang en kent geen interne ontwikkeling. Het boek is een soort maanlandschap met her en der verspreide rotsblokken waar de lezer zelf maar structuur in moet zien te brengen. Tegelijkertijd moet wel gezegd worden dat, met enig zoeken, tussen deze brokken wel degelijk enige diamanten te vinden zijn.
Zo is er het buitengewoon overzichtelijke artikel van Trudy van Asperen. Zij tracht - met succes - enige orde te brengen in de chaos van het denken over de relatie tussen literatuur en ethiek. Zij definieert ethiek als ‘systematische reflectie op de morele dimensie van het dagelijks leven’. Ook literatuur houdt zich daar mee bezig, maar met haar eigen middelen en doelen. Haar uiteindelijke stellingname is dat ethiek literatuur nodig heeft, omdat het anders snel een ‘bloedeloze’ aangelegenheid wordt. Tegelijkertijd kan literatuur nooit de ethiek vervangen, omdat het handelen op basis van goede redenen systematische reflectie - zoals in ethiek - vereist, niet reflectie zonder meer - zoals in literatuur. Literatuur is in haar ogen een noodzakelijke maar niet voldoen