Vergeten, verzonnen en betrokken verhalen
Raar is het eigenlijk, als de nieuwe Jan Wolkers een kinder-Jan Wolkers blijkt te zijn, is daar heel wat minder aandacht voor dan voor een echte Jan Wolkers. Terwijl 22 sprookjes, verhalen en fabels (1985) prachtige sprookjes en verhalen bevat, waar je menigeen van kan laten genieten en waar je hartelijk om kunt lachen. Zo vergaat het ook een nieuw boek van K. Schippers, 's Nachts op het dak, Vijftig kindervoorstellingen, de stapel besprekingen blijft bedroevend laag vergeleken met die van bijvoorbeeld Vluchtig eigendom.
Tien plus, staat er op de kaft van 's Nachts op het dak, en daar reken ik mijzelf voor het gemak ook toe. Schippers verzamelde in dit oblongboek vijftig foto's, schilderijen, tekeningen, plaatjes - van bijvoorbeeld een ouderwetse wasknijper - en illustraties uit andere boeken. Bij elke afbeelding staat een korte associatie, een klein verhaaltje, een idee.
Zo vertelt hij bij een illustratie van E.M. Harmsen van der Beek in Harlekijntje in de stad van Josephine Siebe - drie kinderen aan een tafel met heerlijke puddingen en ijs - dat de Franse schrijver Georges Perec heeft opgeschreven wat hij in 1974 at. En dat er foto's bestaan van Amerikaanse gezinnen, omringd door kisten, dozen en stapels eten en drinken, alles wat ze het afgelopen jaar hebben gegeten. ‘Schrijf op wat je het komende jaar nog eet. Doe het in een apart schrift. Als het af is sta je versteld en denk je: onmogelijk dat ik dat allemaal heb opgegeten. En gedronken natuurlijk.’
Of die prachtige foto van twee achterpoten van een verschrikkelijk grote hond, de laarzen van de vrouw tegen wie hij op springt, en aan de lijn een minihondje met een muts en een dekje: ‘Het is onze vaste wandeling op de dag dat iedereen laat opstaat. Dan doen ze eerst iets op m'n hoofd en m'n rug. Ik heb nooit begrepen waarom. Met dat raadsel moet ik leven.’
Saul Steinberg met neusmasker van Irving Penn (1966) is een man die altijd te horen krijgt dat hij een beetje op een bankdirecteur lijkt, zo netjes kleedt hij zich. Of een Engelse vliegtuigpiloot, vanwege z'n grijze snor. Of een rustige leraar. Deze man heeft zijn gezicht met vakantie gestuurd, en loopt voor z'n rust met een masker. (Maar je kunt zo'n masker natuurlijk ook in de vorm van een zon of een ster knippen.) En zou je echt thee kunnen drinken uit de Kop, schotel en lepeltje met bont bedekt van Meret Oppenheim (1936)? En hoe zit Weerspiegeling van zwanen als olifanten van Dali eigenlijk in elkaar? Een prachtig boek, met heerlijke associaties, en vele aanzetten tot fantasieën. Een prachtig boek ook omdat er zoveel beelden bijeengebracht zijn, bekende, een beetje bekende en nog onbekende, die uitnodigen tot deze - of andere - verhalen. Schippers geeft één kant van het verhaal, zijn kant, maar er zitten talloze verhalen in dit boek.
Ooit zo naar een schilderij gekeken?