derland werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Een rode draad in zijn autobiografische geschriften wordt gevormd door de film. Telkens wordt in prachtige anekdotes de liefde van de jonge Eric voor de donkere zaal en het witte doek beschreven. De verbeelding van het mannelijk lichaam is te beschouwen als een poging deze liefde uit de kinderjaren te analyseren. (Het motto van het boek is: ‘De cinema, dat zijn de kinderjaren, een uitspraak van Serge Daney).
Jane Russel in The French Line
In De verbeelding staan de mannelijke Hollywoodsterren uit zijn jeugd centraal. De romans Mowgli's tranen en Grand Hotel Solitude beschreven de op dat moment nog ondefinieerbare aantrekkingskracht die deze sterren op Eric uitoefenden. Deze aantrekkingskracht is het onderwerp van studie in De verbeelding. De vragen die De Kuyper naar aanleiding van de filmsterren die hij bespreekt telkens stelt zijn: waarom zijn deze lichamen aantrekkelijk, wat spreekt mensen erin aan? Om deze vragen te beantwoorden geeft De Kuyper close readings van de lichamen van onder andere Clark Gable, Marlon Brando, James Dean en Erroll Flynn. Hij “leest” deze lichamen en bespreekt de betekenissen die de verschillende lichamen oproepen en de manier waarop deze retorisch worden ingezet in films.
Het ligt niet zo voor de hand om lichamen te “lezen”. De tegenstelling lichaam/geest waar onze westerse cultuur zo van doordrongen is plaatst het lichaam op het terrein van de natuur en de geest op het terrein van de cultuur. De humaniora houden zich dan ook bezig met de geestelijke voortbrengselen van de mens en niet met zijn lichamelijke verschijning. De Kuyper ondergraaft deze tegenstelling door het beeld van het lichaam als een deel van de cultuur te zien. (Aan het lichaam in een Hollywoodfilm is namelijk niets “natuurlijks”; het is geconstrueerd door grimeurs en kostuummakers, cameramensen et cetera.) De aantrekingskracht van een lichaam beschouwt De Kuyper als een aspect van de cultuur. De Kuypers close readings richten zich niet alleen op de lichamen van de sterren, maar vooral ook op de kleding die ze dragen. De kleding geeft een bepaalde vorm aan het lichaam:
Het lichaam, zoals we dat in de klassieke Hollywoodfilm zien is nooit naakt, altijd gekleed. De kleding maakt voor een goed deel de vormgeving van het lichaam uit: de lichamelijke verschijning wordt tot op grote hoogte mede bepaald door de kleding.
De Kuyper zet daarmee een lijn voort die Anne Hollander uitzette in Seeing through clothes. Hollander bestudeert in deze studie kleding en naaktheid op schilderijen uit verschillende perioden. In een hoofdstuk getiteld “Nudity” toont Hollander aan dat de manier waarop het naakt in een bepaalde periode wordt afgebeeld voor een groot deel bepaald wordt door de mode uit diezelfde periode. Een bepaalde dracht legt namelijk accenten op bepaalde lichaamsdelen en dit bepaalt de manier waarop mensen tegen het lichaam aankijken, zelfs als het ongekleed is.
De Kuyper heeft daarbij vooral oog voor de grenzen en limieten die de kleding aanbrengt op het lichaam. Kleding verdeelt het lichaam in (taboe-)zones, legt aandachtspunten en suggereert kijkrichtingen. Zo lezend komt De Kuyper tot interessante observaties. Hij bespreekt bijvoorbeeld een rel die ontstond naar aanleiding van een film waarin Jane Russell een badpak droeg met een patroon van drie gaten. Deze dracht werd destijds door velen “pornografisch” gevonden. De Kuyper vindt deze ophef eigenaardig, Russell was in deze film zeker niet bloter gekleed dan collega's van haar in andere films. De oplossing voor dit raadsel vindt hij door een analyse van de kijkrichting die gesuggereerd wordt door de gaten in het pakje en de accenten en aandachtspunten op het lichaam die door het dessin worden gelegd. Het pakje kent een patroon van drie pijlachtige gaten en deze wijzen in omgedraaide richting naar de drie belangrijkste taboezones op het vrouwelijk lichaam. Op een vergelijkbare manier analyseert hij mannelijke sterren. Zo bespreekt hij bijvoorbeeld de opstandige lok van Clark Gable die een suggestie van roekeloosheid, en daarmee actie en initiatief geeft.