fanatieke uitgeverij. Die uitgeverij heet IJzer en legt zich toe op veelal absurd proza en poëzie. Er zitten verrassende boeken bij.
Tropenwee bestaat uit de herinneringen van een tropenreiziger die (een beeld van) een vrouw achternareist. Door het citaatkarakter ligt het accent op de formuleringen. Genre-typische uitspraken springen er zodoende uit: ‘Ik haat ideeën, droomen en onanie. Ik houd alleen maar van de woede die zich in actie uit. Van vrouwen en boksen.’ Het wereldbeeld van de avonturenschrijvers heeft absurde trekken: ‘Er ligt een weekheid in alle zuidelijke muziek, en dat treedt nooit sterker op den voorgrond dan wanner ze gespeeld wordt in de hut van een kannibaal.’
Als opper-auteur laat ‘verhaaltjeslijmer’ Bogaers de mogelijkheid niet onbenut fragmenten herhaaldelijk te gebruiken. Dat kunnen wij dankbaar constateren, ook omdat er immers zoveel lettertypen als bronnen zijn gebruikt. Kenmerkend voor dat speelse karakter is bijvoorbeeld dat een vraag twee keer wordt benut: ‘Waar zijn onze herinneringen als we er niet aan denken?’. Eerst volgt in een ander lettertype het schijnbare antwoord: ‘Gij zult lang te vergeefs zoeken en ze dan ten slotte daar vinden waar niemand ze vermoed had. In uw schoenen, in een tropenhelm of in de schrijftafel.’ Enkele bladzijden verder volgt, in twee verschillende lettertypes, op genoemde vraag: ‘Dooft mijn verstand, dan verdwijnt alles. Met ieder hart dat blijft stilstaan verdwijnt een volstrekt unieke en nooit meer te reconstrueren verzameling herinneringen.’
Behalve door herhaling heeft Bogaers ook door het motief van een damesschoen lijn in de verzameling citaten gebracht, die wij wonderlijk genoeg als één geheel gaan lezen. De tekst is suggestief, maar laat tegelijkertijd veel te raden over. Bogaers heeft handig met meerduidigheid en ironie gespeeld. Alleen maar aaneenrijgen van citaten zou geen verhaal, noch een kunstzinnig produkt hebben opgeleverd.
Veel van het leesplezier van Tropenwee ligt in onverwachte, hilarische combinaties. Van de voortot de achterkaft, ook in de ironische zwart-witfoto's, wordt een nieuwe werkelijkheid geschapen, die de lezer tot langzaam lezen uitnodigt.
Ewout van der Knaap