Opmaken en aankleden
Opmaken en aankleden zijn in onze cultuur verbonden met vrouwelijkheid. De verschillende betekenismogelijkheden van de aankleedmetafoor worden volgens mij op een prachtige wijze geëxploreerd in het liedje ‘dress’ van Polly Harvey van de L.P. Dry. In dit liedje wordt de constructie van vrouwelijkheid in een even doeltreffende als eenvoudige wijze verwoord in de metonymia van de jurk, (a ‘dress’). Uitgaande van het beeld van de jurk handelt het liedje over het bekeken worden, het bloot staan aan de ‘mannelijke blik’. Harvey gebruikt het woord ‘dress’ op een zeer geraffineerde manier. ‘Dress’ betekent in het Engels zowel ‘jurk’ als ‘aankleden’; daarnaast betekent het ook ‘(sla of vis)aanmaken’, en in ‘to address’ ‘richten tot’.
Al deze betekenissen klinken in het lied door. Door gebruik te maken van het woord ‘dress’ wordt vrouwelijkheid gepresenteerd als constructie (het aankleden, ‘to dress’, moet er aan vooraf gaan). Het construeren van vrouwelijkheid is dan vooral een geschikter worden voor consumptie, en daarmee een gericht zijn op iemand anders.
In de clip bij ‘Why’ gebruikt Annie Lennox het opmaken op een zelfde manier als P.J. Harvey het aankleden. In het eerste gedeelte van de clip zien we hoe Lennox zich opmaakt voor een spiegel. Ze plakt valse wimpers op, beschildert haar ogen en wangen en doet een boa om. Dit alles wordt gefilmd in (soms extreme) close ups, waarbij de camera over het algemeen stilstaat. Er zijn weinig montages in (voor een videoclip zelfs extreem weinig montages). Het enige wat te zien is, is een trage registratie van Lennox die zich opmaakt. Het geheel suggereert een sfeer van mijmering. Dit wordt versterkt door de muziek; ‘Why’ is een langzame ballad met een sfeer van harmonie.
De focalisatie ligt in dit gedeelte op twee manieren bij Lennox; ten eerste is zij degene die in beeld is, die centraal staat; door het geringe aantal montages wordt er een bepaalde onafhankelijkheid van de camera gesuggereerd: zij bepaalt wat er te zien is en niet de camera. Ten tweede ligt de focalisatie bij Lennox omdat ze voor een spiegel zit en haar spiegelbeeld bekijkt. De kijker krijgt dus eigenlijk net zoveel te zien als Lennox; Lennox zit op de positie van degene die kijkt.
De overgang naar het volgende gedeelte van de clip komt als een schok: op het moment dat Lennox volledig opgemaakt is, doet ze haar boa om, schikt ze haar jurk en draait ze zich plotseling om, om recht de camera in te kijken. De duistere blik die ze de kijker toewerpt contrasteert met het zacht verlichte gezicht uit de vorige shots.
Na dit beeld neemt de zangeres in het tweede gedeelte van de clip verschillende poses aan op een sofa. We zien haar nu in totaal, aangekleed als een ouderwetse filmdiva, compleet met pluimen en boa.
De manier waarop de filmische middelen gebruikt worden verschilt totaal van de vorige scène. Hier zien we veel snelle korte beelden waarop Lennox telkens in een andere klassiek vrouwelijke pose (stil)staat. De verschillende montages zijn van elkaar gescheiden door een flits die het maken van een foto suggereert.
Lennox lijkt in dit gedeelte totaal machteloos ten opzichte van de camera. De snelle montage suggereert een zelfstandigheid van de camera ten opzichte van Lennox die we alleen maar stil zien staan en een totale objectstatus lijkt te hebben. De scène als geheel contrasteert met de eerste scène en heeft een zekere agressie, die onaangenaam overkomt.
Aan het eind van de scène zien we in een aantal korte beelden Lennox haar hoofd wegdraaien van de