Voordewind
Dat het werk van Eelke de Jong in elk geval zijn sporen heeft nagelaten, blijkt onder andere uit Voordewind, het romandebuut van Martin Bril, wellicht beter bekend van zijn samenwerking met Dirk van Weelden. Bril redigeerde voor De man achterin het romanfragment ‘De begoocheling’. Evenals De Jong heeft hij een scherp oog voor zowel de natuur als het wat geperverteerde grootstedelijke leven. Zijn held Joop Voordewind - een man zonder fatsoenlijke betrekking - dwarrelt doelloos door het leven. Af en toe ontvlucht hij de stad en zoekt zijn heil op het platteland. Ook hier kan hij echter niet goed aarden. Voordewind neemt, net als de ik-figuren in de verhalen van Eelke de Jong, nauwelijks deel aan het leven. Hij observeert mensen, dieren enzelfs stopcontacten. Tot duurzame relaties met vrouwen is hij niet in staat.
Typerend is het volgende citaat: ‘Ze heeft grote ogen die wel bij me in willen trekken, en ik maak me uit de voeten.’ Een dergelijke rake formulering doet ook weer sterk aan De Jong denken, die soms in één enkele zin een heel verhaal kon vertellen. ‘Moeiteloos zou ik mijn nachten kunnen vullen met alleen maar dingen uit de krant knippen, boeken lezen, bandjes maken en brieven schrijven. Alleen maar met het onderhouden van contact. Het runnen van de toko.’ Veel meer dan het onderhouden van contact lukt Voordewind niet. Zijn contacten zijn weinig diepgaand. In plaats daarvan lijkt hij te vluchten in de zojuist beschreven activiteiten. De structuur van het boek is hiervan een afspiegeling. Het boek bestaat uit tal van fragmenten, ‘berichten’ van Voordewind: flarden (afgeluisterde) dialoog, kranteknipseltjes, een inventarisatie van Voordewinds video-bestand (inclusief mutaties), overpeinzingen en een paar korte verhaaltjes, waarvan die over de Heimweeman het meest geslaagd is.
De Heimweeman zingt liedjes over heimwee, die steeds mooier worden naarmate hij verder van huis is. Dan wordt zijn heimwee immers groter. Liever zou hij thuis blijven, maar dan krijgt hij weer heimwee naar de liedjes, die thuis natuurlijk lang zo mooi niet klinken. Dus is het nooit goed, of misschien juist wel, want zo blijft hij altijd zijn mooie liedjes zingen. Iets dergelijks geldt voor Voordewind zelf: is hij in de stad, dan lokt het platteland en andersom. De spanning tussen beide locaties levert echter fraaie berichten op. Bitterzoete liedjes vol weemoed & verlangen.
HENK HARDEMAN
Eelke de Jong, De man achterin. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Amsterdam 1989. f 29,90. |
Eelke de Jong, Deverhalen. Uitgeverij De Bezige Bij. Amsterdam 1989. f 34,50. |
Martin Bril, Voordewind. Uitgeverij De Bezige Bij. Amsterdam 1990. f 27,50. |
* Nog een tip: in veel filialen van boekenvriend De Slegte kan men voor een gulden of zes (!) De kunst van het lassowerpen (1984) kopen.