Toen wist ik niet dat ik nog niet zo lang daarna van zeer nabij eenzelfde methode van geldklopperij zou tegenkomen. Er is veel van hetzelfde op de wereld.
Het gaat slecht in de uitgeversbranche. Dat is triest natuurlijk, maar het is wel voor een groot deel de schuld van de uitgevers zelf. Wie op de halfjaarlijkse presentatie van uit te geven boeken rondwandelt, constateert dat er een overvloed aan obscuur maar peperduur drukwerk op klanten ligt te wachten terwijl aan de andere kant het mooiste en waardevolste wat onze literatuur heeft voortgebracht wordt uitgevent voor een tientje, of minder nog. De rechter gaf Reve dan wel op juridische gronden ongelijk toen hij zich verzette tegen Van Oorschots poging zijn werk voor een habbekrats op de markt te gooien, maar hij had wel de ethische argumenten aan zijn zijde. ‘Wat heb je eraan vandaag de kip te slachten, als-ie dan geen eieren meer zal leggen’, - zei Reve niet zoiets?
Ik weet niet wanneer het idee is opgekomen in de uitgeverswereld, maar er moest iets nieuws bedacht worden om de magere jaren door te komen, en er wérd iets nieuws bedacht. Lepe personen kwamen bijeen, en onder het motto ‘zaken zijn zaken’ werd een plan bedacht, een sluw plan. Het was subliem, en eigenlijk ongelofelijk: als we geen geld meer verdienen aan de dingen die we uitgeven, laten we dan eens proberen geld te verdienen aan dingen die we niet uitgeven, zo redeneerde men. En aldus geschiedde. Er moest, zo vond men, nu maar eens betaald worden voor al die illegale kopieën die de universiteiten maken van onze boeken en tijdschriften.
En toen werd het spel gespeeld. Er kwam een klagerig mannetje in het half zes journaal, die zich arm rekende door eens even duidelijk te maken hoeveel geld dat allemaal wel niet kostte, op jaarbasis. En er kwam een proef-proces, en een juridische uitspraak, en er was - of vergis ik me? - een algemene publieke instemming met die zielige benadeelde uitgevers. Opmerkelijk is dat eigenlijk niemand tegen deze ordinaire truc heeft geprotesteerd. Zelfs de universiteiten niet, en de studenten al helemaal niet. Er heerst een soort stemming van: het is lang goed gegaan, maar we zijn gesnapt. Jammer, maar helaas.
Jammer, maar helaas, het verhaal is niet zo simpel als het lijkt. Er is van alles af te dingen op het trieste geklaag van de HH en HD uitgevers. De kritiek, die op diverse argumenten is gebaseerd, valt in vier hoofdgroepen uiteen.