Deuren en dramaturgie
Saskia van de Ree
Op verzoek van de redaktie schreef Saskia van de Ree een artikel over de theaterproduktie Deuren van J. Bernlef. Zij gaat in op het proces dat de tekst onderging voordat er werkelijk met de voorstelling werd begonnen.
De Theaterwerkplaats Utrecht organiseert sinds 1979 theaterproducties. Hiervan waren de meest recente twee stukken van Büchner: Leonce en Lena in 1985 en Woyzeck in 1986. Op 30 januari 1987 zal in Tejater Kikker in Utrecht onze productie Deuren in premiere gaan, een toneelstuk van de Nederlandse schrijver J. Bernlef. Eerst geef ik een indruk van het stuk. Daarna wil ik ingaan op de rol die de dramaturg heeft gehad in het productieproces.
Deuren is het verhaal van Jan Veenstra - gevangenbewaarder, of zoals Bernlef hem ironisch laat noemen bejegeningscoördinator - die op de dag van zijn vijfentwintigjarig jubileum zijn vrouw ongelukkigerwijze om het leven brengt. Een opmerking van een gevangene heeft hem ongewild bewust gemaakt van de gevangenis, die hij voor zichzelf heeft opgebouwd in zijn leven: ‘Veenstra, jij zit hier nog het langst van ons allemaal...’ Het opent zijn ogen en brengt hem in grote verwarring. Desillusie en wantrouwen beginnen zijn gedrag te beheersen. Het feest op het werk en het partijtje thuis schieten hem in het verkeerde keelgat. Dan vuurt hij uiteindelijk een pistool af op de wereld, die hem verraden heeft...
Dramaturgie heeft alles met de visie van theatermakers op een geschreven tekst te maken. Zonder al te veel over het stuk te verraden wil ik daar nu op ingaan.
Het stuk Deuren werd voor het eerst gespeeld in 1977 door de Theaterunie. Het betrof een realistische opvoering in overeenstemming met het karakter van de tekst. Dat wil zeggen een psychologisch realistische behandeling van de figuur Jan Veenstra geplaatst in een realistisch decor. Vormgeving compleet met ping-pong tafels en pornoblaadjes in de gevangenis en het burgelijk interieur van een Bijlmerflat bij Veenstra thuis.
De Theaterwerkplaats Utrecht komt met een heel andere aanpak van het stuk. Het sociaal maatschappelijke aspect vonden wij niet meer zo interessant. Dat ligt vooral in de milieutekening van het onpersoonlijke leven van mensen in woonwijken als de Bijlmermeer en in werksituaties, bij voorbeeld tot uiting komend in het letterlijk, slechts in naam promoveren van cipier naar bejegeningscoördinator. Hiermee willen wij niet zeggen, dat die problematiek niet meer bestaat, maar het publiek is er zich bewust van geworden. Het doel van theater is het publiek te verrassen met nieuwe visies, mensen aan te grijpen met actuele vragen. Dat kan zowel in vorm als thematiek zijn.
Een andere visie dus, de maatschappelijke waarom-vragen maken plaats voor de vraag,