en Spirou die ieder jaar met miljoenen over de toonbank gaan. Ook het bedrijf SEPP, dat verantwoordelijk is voor alles wat maar te maken heeft met de smurfen hoort daarbij.
HUMO verscheen in 1936 als radio-weekblad. Het was in die jaren een gezapig blad met radio-gegevens voor de hele familie en met verhaaltjes voor pa en ma. Na de oorlog dook HUMO als eerste Belgische tijdschrift op een nieuwe markt: de televisie. Daarmee veranderde ook de inhoud van het blad. Naast de omroepgegevens ging HUMO zich op andere gebieden bewegen, buiten radio en televisie. Toen Mortier hoofdredacteur werd, hij was toen pas 25, onderging het blad een laatste verandering. Hij trok jonge redacteuren aan en zorgde ervoor dat de toon kritischer, agressiever werd, gekoppeld aan een fikse portie humor. De katholieke uitgever vond dat maar niks, maar die eigenzinnige formule doet het goed. AI zo'n vijf jaar schommelt de wekelijkse oplage tussen de 200.000 en de 250.000 exemplaren.
Piet Piryns, ex-hoofdredacteur bij HUMO, typeert HUMO als een ‘hybride blad, gemaakt met een gifmengersslimheid’. Johan Anthierens, ex-mede-werker bij HUMO, schreef onlangs in de Volkskrant het volgende over HUMO: ‘Het beste blad onder de Vlaamse zon is HUMO, al ben ik persoonlijk uitgekeken op de geforeeerd baldadig-jongensachtige schrijfstijl’.
Hoe kijkt Guy Mortier zelf tegen HUMO aan?
Mortier: ‘Mijn bedoeling is een goed blad te maken. Dat is de norm. Dan kom je automatisch terecht in de, laten we het toch maar noemen, de linkse hoek. Want wil je eerlijke, interessante journalistiek presenteren, dan moet je komen met onthullende interviews en reportages. De informatie daarvoor krijg je niet zomaar. Daar moet je voor zeuren. Wil je per se die informatie hebben en publiceren, dan noemen ze je links. Verder dient HUMO boordevol humor te zitten, wat gelukkig ook zo is. Een ander belangrijk onderdeel blijft voor mij het popgebeuren. Pop is immers een belangrijk onderdeel van onze cultuur, of het nu wegwerp is of het betere werk. Meespelen echter met de hitparadecultuur is bij HUMO uit den boze’.
En dat slaat aan bij de lezers, heb ik begrepen.
Mortier: ‘Ja, die aanpak doet het heel goed. Het voordeel van HUMO is dat het meestal via de jongeren, die zich voor de rockrubrieken interes-