neel. Zo hebben verschillende kunstgrepen, die ieder mediumgebonden zijn, een overeenkomstige interpretant: vervreemding.
Met dit voorbeeld heb ik geprobeerd duidelijk te maken hoe de semiotische theorie een vergelijking van boek en film mogelijk maakt. De theorie bevat verder een uitvoerige tekentypologie. Allerlei onderscheidingen binnen dit tekenbegrip zijn nog mogelijk. Analyses aan de hand van het beschrijvingsapparaat dat daaruit voortvloeit, maken gefundeerde oordelen over boek en film mogelijk. Of deze oordelen in termen van subtiliteit of subjectiviteit uitgedrukt moeten worden, vraag ik mij af. Dit zijn eerder kwaliteiten van de interpretator dan van het teken dat geïnterpreteerd wordt.
Een andere theorie die overeenkomstige kenmerken van boek en film bespreekbaar maakt, is de narratologie. Deze theorie maakt dié kenmerken bespreekbaar die narratief zijn in boek en film. Drie niveaus worden hierbij onderscheiden: de tekst, het verhaal en de geschiedenis. De tekst is een eindig, gestructureerd geheel van taaltekens. Het verhaal is een op een bepaalde wijze gepresenteerde geschiedenis. De geschiedenis is een serie logisch en chronologisch aan elkaar verbonden gebeurtenissen die worden veroorzaakt of ondergaan door ‘acteurs’.
Alleen het niveau van de tekst (de taaltekens) is specifiek voor boeken. Een vergelijking van Van Eedens tekst Van de koelen meren des doods met de gelijknamige film van Van Brakel, is niet mogelijk. Het boek is immers een ‘verwoording’ van een verhaal, terwijl de film een visuele ‘verbeelding’ van datzelfde verhaal is.
De twee andere niveaus, die van geschiedenis en verhaal, zijn echter niet uitsluitend taalgebonden. Zowel uit boek als uit film is een geschiedenis te destilleren. Een vergelijking hiervan is eenvoudig. De volgende vragen kunnen dan gesteld worden: vinden de gebeurtenissen op dezelfde plaats en in dezelfde volgorde plaats, worden ze ondergaan of veroorzaakt door dezelfde acteurs?
Ook komen we zowel in het boek als in de film altijd in aanraking met een bepaalde visie op een geschiedenis. De visie op de geschiedenis van Roodkapje in de tekst van L.P. Boon in Blauwbaardje in wonderland is seksueel gekleurd en verschilt daarmee van de verhaal versies van deze geschiedenis in kinderboeken.
Het belangrijkste aspect dat de visie op een geschiedenis bepaalt, is