Men zou wel het beschaafde schrift als richtlijn kunnen nemen ‘en’ zo zegt Noordzij "dan hoef ik me alleen maar aan mezelf te storen want de enige die beschaafd met schrift bezig is, dat ben ik.’
Schrift is een hulpmiddel om te lezen. Maar in tegenstelling tot vroeger, waar bijvoorbeeld de leesrichting viel uit te maken op grond van de richting van de tekens heeft het schrift veel aan duidelijkheid verloren. Dyslexie is ook een teveel aan desoriëntatie, de Grieken wisten met de richting van de letters geen raad. Schreef men in het oude Romeinse schrift nog afwisselend van links naar rechts en van rechts naar links. De Grieken maakten de letters zoveel mogelijk symmetrisch. Een symmetrie die geniaal genoemd werd en indrukwekkend, maar die Noordzij noemt: ‘Het cultiveren van een gebrek.’ Karel de Grote voert een schrift in, waarin in principe geen één letter symmetrisch is ‘en dan krijg je de ellende met de b, d, p, q.’ In bord bijvoorbeeld geeft de oriëntatie van de letters niet meer de leesrichting aan.
Wanneer men kinderen leert dat bij de woorden ‘kom’ en ‘mok’ alleen maar sprake is van een omgekeerde volgorde van de letters dan legt men de grondslag voor ontwikkelingsstoornissen. Het onderscheid links-rechts is bij kinderen van rond de vijf veel te weinig ontwikkeld (het boven-onder en het voor-achter is een beetje ontwikkeld) en men moet er dan ook geen onderwijs op baseren. Het gaat niet om de volgorde, het gaat om een complex van vormen. De primaire vormen van de ‘K’ zijn in beide woorden het zelfde, maar de secundaire vorm, die nu een rol gaat spelen, verschilt per woord en daarom is het dat men van verschillende woorden spreekt.
Verder moet er om goed te kunnen lezen, balans zijn tussen de letters. Ritme is het ideaal. Dit is echter een moeilijk woord omdat het direct gerelateerd wordt aan regelmaat. Noordzij bedoelt ermee: de letters van dezelfde grootte en niet te ver van elkaar. Noordzij staat voor ogen: de kwaliteit van de letter is vorm, de kwaliteit van het woord is ritme. Dit laatste wordt dan gedefineerd als: intervallen van vorm met noodzakelijke kwalitatieve verschillen want kwantitatief zijn ze hetzelfde. In de deskundige literatuur komt ‘Het Woordbeeld’ niet voor. Het ritmische verband door Noordzij opgesteld is een eerste poging in de geschiedenis het woord als zichtbaar ding ter discussie te stellen.
Dan breekt de tijd aan voor vragen. Ik moet zeggen dat het me spijt dat die hoofdzakelijk door Fokkema in beslag werd genomen door te discussiëren over de verzorging van de nieuwe Roland-Holst uitgave. Het was een niet erg zinvolle discussie al kwam toen wel meer de typoraaf Noordzij aan het woord.
Maar laat ieder het zijne denken van die discussie. Mij speet het dat ik niet een zo simpele vraag kon stellen als: "Hoe kan het dat iemand die zo op