Dirk Vansina: Kritiek en Essay
Cyriel Verschaeve: ‘Rubens, Vlaanderens Spectrum’ en ‘Voor-trekkerspad’. Beide uitgave ‘Zeemeeuw’.
Victor Leemans ‘Hoogland’. Uitgave Davidsfonds.
Op een origineele en vernuftige wijze worden in dit boek, dat terzelfdertijd in een duitsche uitgave bij Herder verschijnt, de opstellen van Verschaeve over Rubens gebundeld. Deze luxueuze en keurige druk is geïllustreerd met een reeks platen die wel het allerbeste zijn wat op heden kan gepresteerd worden. Hier vestigen wij in het bijzonder de aandacht op de reproductie van den ‘Verrijzenden Kristus’ uit de antwerpsche Kathedraal die hier, naar wij meenen voor de eerste maal, volkomen tot zijn recht komt. Wat de tekst betreft zijn er naast de vroegere opstellen twee die totnogtoe niet in boekvorm verschenen. Het zijn juist deze die de structuur van dit boek aangeven en de opzet verduidelijken die geen mindere is dan ons het ware wezen van Vlaanderen doorheen het werk van Rubens aan te toonen. Hier staat Verschaeve in zijn volle geniale grootheid als geestelijk leider van zijn volk. Niet enkel zijn liefde tot Rubens maar zijn liefde tot zijn volk spreekt uit deze bladzijden van lyriek en beschouwing. Het ‘Wordt U zelf’ dat een der leitmotieven is van Verschaeve's leer geldt evengoed voor de volkeren als voor de enkelingen. In de werken van Rubens waar het vlaamsch genie zich ongehinderd heeft uitgesproken, wordt ons het oorbeeld van den zichzelfgeworden vlaming voorgehouden. Daarom kan de vlaming van heden zichzelf in dit geïdealiseerde spiegelbeeld terug vinden, daar het geen ijdele fantazie is, maar ontstond uit de harmonische ontwikkeling van krachten die ook in zijn psyche aanwezig zijn. Het is niet mogelijk, op dit oogenblik, de juiste beteekenis van dit boek te bepalen. De toekomst zal uitwijzen wat het te beteekenen had in den opgang van ons volk. Maar nu reeds mag er van gezegd worden dat hier het schoonste lied der hoop werd gezongen dat een strijdend volk te aanhooren kreeg.
In ‘Voortrekkerspad’ huldigt Verschaeve het stamverwante Zuid Afrika bij gelegenheid van het eeuwfeest van de voortrekkers: dit zijn de boeren, die honderd jaar geleden, hun hoeven verlieten om dieper het binnenland in te trekken en dusdoende hun eigen zelfstandigheid wisten te redden. In dit boek werden de opstellen bijeengebracht waarin de dichter de zuidafrikaansche dichters en helden uit den Boerenoorlog heeft behandeld, naast een voor dit boek geschreven verheerlijking van de Voortrekker.
Primaire, essentieele levenswetten worden er in die korte, lapidaire volzinnen uiteengezet waarin men bij herlezing steeds weer diepere en rijkere inhoud ontdekt. Men hoeft niet lang te lezen om te merken dat die anonieme voortrekker een man is naar het hart van Verschaeve, de rustelooze roeper in de vlaamsche woestijn van het ‘Wees U zelf’.
Hier volgen enkele alinea's die een heel programma inhouden:
‘Het eeuwfeest van den Voortrekker worde gevierd!
Werkelijk vieren heeft maar één zin: niet vergeten.
En 't eenige werkelijk niet vergeten is bewaren, blijven hetzelfde zijn, dus hetzelfde doen.
Hoe kan 1938 hetzelfde doen als 1838?