het geleerd hebben? De specialisten tusschen onze sociale leiders hebben zelf al de moeite van de wereld om op de hoogte te blijven. En 't blijft me een raadsel waarom practisch - eenigen zeggen stelsel-matig - de kloosterlingen zooveel worden terzij gelaten. Behooren die niet tot de kerkelijke hiërarchie? Noch rechtstreeks noch zijlings? En zouden deze mannen, die tijd en gelegenheid hebben om lang en rustig te studeeren, niet méér kunnen inspringen om aan de actie deel te nemen, vooral om mee hun aandeel te hebben in de intellectueele en moreele leiding van zoovele groepen en afdeelingen? Zij zouden uitstekend diensten kunnen bewijzen en ze vragen voorzeker niet beter dan nuttig te kunnen zijn. De leeken kunnen best kloosterlingen verdragen. En de kloosterlingen zijn toch officieel erkende en officieel gemandateerde priesters in Gods heilige Kerk. Wat zij in den loop der tijden als actie hebben uitgewerkt is effenaf een reuzenprestatie op alle gebied.
Wij kunnen best aannemen dat voor de practische werking de parochie als centrum wordt aangezien, en dat alles zooveel mogelijk parochieel worde ingedeeld, doch wij meenen ook dat er naast en boven het parochieele, plaats is en zijn moet voor meer algemeene werken, en dat het niet noodig is dat alles op het ééne spoor met enkele richting van katholieke actie moet gedirigeerd. En zoo kom ik tot een onderscheid dat, dunkt me, van groot belang is. Een inspiratie van Mgr Poels.
Katholieke actie kan genomen worden in stricten zin en in breederen zin.
In stricten zin is het formeele katholieke actie: d.i. zuiver godsdienstige actie onder kerkelijke leiding met medewerking van de leeken.
In breederen zin is het ‘katholicisme in actie’ volgens de formule van Mgr Poels, en zoo omvat ze alle activiteit van katholieken op alle gebied, doch om die actie te onderscheiden van de formeele katholieke actie, meer bepaald op wereldlijk terrein (sociologisch, economisch, cultureel en politiek terrein).
De eerste formatie staat onmiddellijk en rechtstreeks onder de leiding van de kerkelijke hiërarchie. De tweede staat meer onmiddellijk onder de leiding van de katholieke leeken zelf. Die richting schijnt heelemaal de bedoeling te zijn van den Paus der katholieke actie. In zijn laatste toespraken komt hij er telkens op terug: katholieke actie is in hoofdzaak katholiek leven, en de leeken moeten hun eigen verantwoordelijk-