Nieuwe boeken
Karl Lowith, Jacob Burckhardt: Der Mensch in der Geschichte. In 8o, 380 blz. Prijs: genaaid 9,50 M., gebonden 11 M. - Vita Nova Verlag. Luzem 1936.
Reeds een paar jaar geleden heeft Löwith naam gemaakt met zijn studie over Kierkegaard en Nietzsche. Wij hebben hem daar leeren kennen als een klaar en overtuigend denker, als een geleerde van eerste gehalte.
Dit boek over Burckhardt kan als een rechtvaardiging gelden voor den mensch Burckhardt, maar inzonderheid als een apologie voor de levenshouding en de geschiedenisopvatting van dezen grooten historicus uit den laatsten helft van de XIXe eeuw. Hij begint zijn werk met een zorgvuldige studie tusschen de verhoudingen Nietzsche en Burckhardt en onderzoekt waarom, niettegenstaande de tegenovergestelde uitlatingen van Nietzsche, Burckhardt niet gesteld was op dezes vriendschap. In het volgende kapittel wordt dan op een positieve manier de verhouding nagegaan die Burckhardt had tegenover de taal, tegenover de wijsbegeerte en de geschiedenis.
Daarna gaat het over de plaats van den mensch in Burckhardt's opvatting van de geschiedenis en over de redenen die Burckhardt hebben aangezet om uit den tijd en in de geschiedenis te vluchten. Uitvoerig schrijft Löwith dan over de historische posities die Burckhardt doorheen de geschiedenis heeft aangeduid, om te besluiten met het begrip dat Burckhardt zich via de laat-antieke opvattingen van onzen tijd gemaakt heeft.
Zoo is dit Burckhardt's boek uitgegroeid tot een werk dat verrassende vergezichten opent op het leven van onzen tijd en dat een merkwaardige bijdrage beteekent tot de kennis van de krachten die de geschiedenis bewegen. Het is geschreven vanuit een objectiviteit en met een toewijding die in deze tijden niet tot de bijzondere kenmerken van de cultuur-historische geschriften behooren
V.L.