Nieuwe boeken
Erick Przywara: Herdisch. In 12o 195 blz. Prijs gebonden 3,60 M. 1936.
Erich Przywara: Hymnus. In 12o. 159 blz. Geb. 3.30 M. 1936. Verlag F. Schöningh, Paderborn.
Om ons een inzicht te verschaffen in den dieperen zin van het heldhaftige en dit woord te ontdoen van de mode-kleur die er aankleeft, gaat Przywara de levensopvatting na van eenige representatieve persoonlijkheden van dezen tijd: Donoso Cortés, Fr. Nietzsche, R.M. Rilke, St George, L. Derleth, D. Eckart, S. Undset en G. Le Fort.
Daarna ontleedt Przywara op zijn bekende grondige manier de heroïsche opvatting van de Grieksch-kristene levensbeschouwing. Deze gaat hij na bij Heraclit-Parmenides, Plato-Aristoteles, Christus, Paulus, Augustinus, Thomas van Aquino, Ignatius van Loyola, Teresa van Jezus, Joannes a Cruce, Theresia van 't Kindje Jezus.
Dit boek biedt ons een schitterende voorstelling en verdediging van de christelijke heldhaftigheid. Het toont hoe de voleindiging van het politiek en militair heldhaftige, in de heldhaftigheid der heiligheid gelegen is.
De houding die Przywara in Herdisch metaphysisch en theologisch rechtvaardigt wordt door hem verklankt in den verzenbundel Hymnus. Met de zuivere dichterlijke bezieling die we reeds hebben mogen waardeeren in ‘Karmel’ en ‘Homo’ bezingt Przywara hier een levenshouding die vervuld is van nationalen trots, doch evenzeer van de christelijke trotsheid van de kleine Heilige Theresia en de forsche mannelijkheid van den heiligen Ignatius. Liturgische motieven zijn steeds weer de bron waaruit verzen ontspruiten van een sterke lyrische bewogenheid.
Deze twee werkjes van Przywara zijn typisch voor den fellen kamp die de meest representatieve vertegenwoordigers van het katholicisme in Duitschland voeren tegen de burgerlijke gemakkelijkheid van het Centrum-Katholicisme. En even typisch zijn ze voor de grootsche poging die gedaan wordt door katholieke denkers en dichters om de heerlijkheid Christi vooraan te dragen doorheen een wereld van misverstand en onbegrip. De wijze waarop de strenge theoloog en metaphysieker Przywara, het isolement van den geleerde verlaat en dapper op de voorlinie treedt waar gekampt wordt om een nieuwe ‘zeitgemässe’ christelijke levenshouding, mag salon-theologen en geratureerde professoren een vingerwijzing zijn voor het combattief karakter van alle denken in dezen tijd.
V.L.