spreken van een katholieke kultuur in Vlaanderen? Waar is de katholieke literatuur van dit volk? Hebben katholieken de leiding van de letteren in Vlaanderen in handen zooals zij het thans in Nederland doen? Waar blijft b.v. onze katholieke tijdsroman? Is in den grond onze literatuur im Ganzen niet de uiting van een liberale, rationalistische levensbeschouwing? In hoever de private en publieke levenshouding van het doorsneeindividu in Vlaanderen verder nog het begrip katholiek dekt, kan ieder veilig voor zichzelf uitmaken.
Geografisch is dit land sedert eeuwen de meest vooruitgeschoven post van het ‘katholieke Zuiden’; het stootblok tegen het protestantisme dat ons van drie zijden bedreigde. Men vertrouwde op de katholieke traditie die sedert tien eeuwen ons leven gevoed heeft, en waarvan men geloofde dat ze zich definitief vastgeankerd had in ons bloed. We beschouwden onszelf als katholieken uit temperament en uit een soort atavisme. We hadden immers weerstaan aan de groote schokken welke aan een volk, dat zich neergezet had op het kruispunt van drie, vier groote beschavingen, niet konden gespaard blijven. Zelfs in de grootste tragiek die een volk kan ondergaan, had ons katholicisme zich gehandhaafd, toen in den tijd der Spaansche overheersching Vlaanderen vocht om zijn geloof en zijn zelfstandigheid, tégen het volk dat tevens beslag legde op zijn vrijheid onder voorwendsel zijn katholiek geloof te verdedigen, Toen het Belgisch episcopaat na 1830 ongeveer hetzelfde experiment wilde doorzetten met den dwang eener Fransch-georiënteerde kultuur en opvoeding bij wijze van serum tegen nordische Calvinistische invloeden, bleken we al minder opgewassen tegen het tragisch dualisme, ons wezen als volk te verdedigen tegen wie zich als zedenmeester over de gaafheid van ons geloof aanstelden. Men heeft dit een zegen genoemd voor onze weerbaarheid; inderdaad heeft het ons gered voor de veilige zelfgenoegzaamheid en het quietisme waaraan bijvoorbeeld Noordnederland dreigde ten onder te gaan.
Maar ook de geestelijke reserves eener katholieke traditie zijn vatbaar voor uitputting. Er zijn weinig symptomen waarin men zich zoo sterk kan vergissen als deze van een traditioneel en georganiseerd geloofsleven. In den zomer trekken de Sacramentprocessies elken zondag langs de wegen onzer dorpen en steden; de bedevaarten naar de tallooze mirakelbeelden kruisen elkaar van Paschen tot Allerheiligen; Kristus Koning-feesten en toewijdingen van onze dorpen aan het Heilig Hart zijn niet van de lucht, en wie als toerist bij dergelijke gelegenheid zoo 'n dorp bezoekt en huis voor huis de opschriften leest die zoowel boven de