krimpt ineen bij het zien der ongehoorde euveldaden door hunne onmenschelijke beulen op dezen bodem gepleegd.
De wet op de krijgsopschrijving had, heel het Belgische vaderland door, eenen hevigen tegenstand ontmoet. Niet alleen was men er wars van den soldatendienst, maar het sprong tegen het eerlijk gemoed van het volk te moeten optrekken voor een bewind, dat alles vernietigde wat de Belgen heilig gebleven was en zij verzetten zich krachtdadig tegen hen, die hier den soldatendwang wilden invoeren. Schrijver volgt stap voor stap den heldenstrijd der verdrukten zoowel in het Vlaamsch als in het Waalsch gedeelte des lands. Vooral de Kempen en Klein-Brabant onderscheiden zich in de vaderlandsche beweging en vinden aan hun hoofd mannen van moed en volharding, wier namen door het volk verdienen gekend te worden: schrijver heeft ze aan de vergetelheid onttrokken en dat is niet het minst lofwaardig doel van zijn uitstekend werk.
De geestelijkheid, verdacht de ophitsingen en het verzet tegen de republiek en hare wetgeving aan te stoken, wordt natuurlijk door het Fransch schrikbewind niet gespaard. De vervoering van alle wederspannige priesters wordt geëischt en van dit oogenblik worden zij nagejaagd als wilde dieren. En toch, niettegenstaande de overmacht der legers, niettegenstaande de uiterste maatregelen van geweld, brengt Frankrijk onze kloeke patriotten niet tot zwijgen, maar bezwijkt zelve onder het gewicht van de schelmstukken, die zijne uitbuiters hadden opeengestapeld.
De Heer Augustin Thys heeft onze letterkunde met een werk verrijkt van de hoogste verdienste onder geschiedkundig oogpunt en wij zeggen hem er hartelijk dank voor. Het behelst een groot getal ambtelijke bescheiden, waarvan verscheiden onuitgegeven, van het hoogste belang voor de geschiedenis; onder dit opzicht zijn ook de bijvoegsels merkwaardig.
Wij wenschen het boek in iedere bibliotheek thuis en vooral in onze volksboekerijen; het zal niet alleen met vrucht geraadpleegd, maar door ieder met smaak gelezen worden.
Alleen hadden we de taal een weinig meer verzorgd willen zien: men wordt hier en daar te veel de vertaling gewaar.
H.