Kroniek.
Letter- en tooneelkunde. - Prijskampen.
- Bij koninklijk besluit van 27 Mei 1889 is de driejaarlijksche prijs der Nederlandsche Tooneelletterkunde voor het XIe tijdvak, toegewezen aan den heer Hektor Plancquaert, voor zijn tooneelstuk getiteld: De Dood van Karel den Goede, drama in vijf bedrijven, en het bedrag van dien prijs in geld is bepaald op 1,500 frank.
- De tooneelmaatschappij Hoop in de Toekomst, te Oostende, schrijft eenen wedstrijd uit van tooneelvertooningen, gedurende den winter 1889-1890.
De prijzen zijn: Drama. - Eerste prijs: 400 fr., gegeven door de maatschappij en een gouden eeremetaal, gegeven door Z.M. Leopold II, koning der Belgen. Tweede prijs: 250 frs. en een zilveren eeremetaal.
Beste tooneelspeler: een verguld eeremetaal; beste tooneelspeelster: een verguld eeremetaal.
Blijspel. - Eerste prijs: 250 franken en een verguld zilveren eeremetaal. Tweede prijs: 125 fr. en een zilveren eeremetaal.
Beste tooneelspeler: een verguld eeremetaal; beste tooneelspeelster: een verguld eeremetaal.
Beste en zuiverste uitspraak: een verguld zilveren eeremetaal.
Voor verdere inlichtingen wende men zich tot den heer J. Daveluy, geheimschrijver, Kapellestraat, 105.
- In den Belgischen Senaat heeft de heer baron Surmont, verslaggever der begrooting van binnenlandsche zaken, een staatstoelage gevraagd voor den tweeden druk van deken De Bo's West-Vlaamsch Idioticon, die, volgens den heer Surmont, onderbleven is, omdat de uitgever te weinig inschrijvers heeft gevonden om zijne drukkosten te dekken.
- In den prijskamp van tooneelletterkunde, uitgeschreven door de maatschappij De Noordstar van Brussel, zijn 24 stukken ter mededinging toegezonden; twee zijn buiten prijskamp gesteld voor de overtreding aan artikelen 1 en 2.
De juryleden, hunne werkzaamheden reeds begonnen hebbende, zal de uitslag van den wedstrijd, in de maand Juli kunnen bekend gemaakt worden.
- Wij vernemen dat de redaktieraad van het zoo hooggeschat Noord-Nederlandsch tijdschrift: ‘Het Paleis van Justitie’, uitgegeven door de heeren Ellerman, Harms en Cie van Amsterdam, eene verandering heeft ondergaan, die genoegen doen zal aan alle ware Vlamingen.
De heer Julius Obrie, lid der koninklijke Vlaamsche Akademie, sekretaris der Vlaamsche bibliophilen en eere-voorzitter van den Snellaertskring, thans rechter te Dendermonde, is in de redaktie van gemeld blad getreden.
Ziehier hoe de opstellingsraad van gemeld blad deze redaktiewijziging aankondigt:
‘Met het oog op het toenemend gebruik der Nederlandsche taal bij de Belgische rechtspraak, heeft de redaktie van Het Paleis van Justitie besloten een gedeelte van haar ruimte voor die rechtbank af te staan, die, te beginnen met 1 Juli eerstkomende door den heer Julius Obrie, rechter te Dendermonde, zal worden bewerkt. De heer Obrie, bekend door zijn streven om de zuiverheid der Nederlandsche rechtstaal in Zuid-Nederland te bevorderen, en door zoo menig geschrift en voordracht in die richting, zal dus met 1 Juli eerstkomende als lid onzer redaktie optreden. Wij vertrouwen dat deze onze maatregel door de leden der Belgische magistratuur en balie zal worden gewaardeerd.’