In een zijner laatste gewrochten heeft de dichter in heerlijke verzen getuigenis afgelegd van zijne vrijzinnige wereldbeschouwing. Indien alle vrienden der Nederlandsche letteren den zanger van “Begga” en van “Maerlant” bewonderen, de liberale Vlaamsche beweging vereert ook in hem den Voorzitter van het Verbond der Vlaamsche Liberale Vereenigingen, den man die even verdraagzaam als standvastig, aan zijne overtuigingen is getrouw gebleven tot het einde.
Jan van Beers is ons ontrukt op 67jarigen ouderdom, nog volop werkzaam op elk gebied, waar hij zijne levensidealen nastreefde.
Al dadelijk werd te àllen kant de wensch geuit, dat een monument zijner waardig, boven zijne grafstede zou gesticht worden. De ondergeteekenden wenden zich tot U om ondersteuning in dit werk.
Het stoffelijk overschot van den dichter is bijgezet op het middelpunt der begraafplaats van het Kiel te Antwerpen. Daar, tegenover het praalgraf van zijnen boezemvriend Conscience, zal van Beers' gedenkteeken verrijzen, en mede ter vrome beevaart nooden naar de rustplaats der beide kunstenaren, die voor het Vlaamsche, voor het Nederlandsche volk zoo heerlijk gezongen hebben.
De noodige grond werd reeds bereidwillig door de stedelijke regeering geschonken. De ondergeteekende kommissie heeft in beginsel besloten, dat voor het ontwerpen van het gedenkteeken een prijskamp zal worden uitgeschreven, waarbij den kunstenaren volle vrijheid van schepping zal gelaten worden.
Wij verzoeken U, uwe inschrijving en die uwer vrienden onverwijld te laten toekoekomen aan den heer Herman Mulder, secretaris, 23, St-Andriesplein, alhier.
Aanvaard, M., de betuiging onzer hoogschatting.
De Voorzitter, Jan van Rijswijck, advocaat. - De Secretarissen, Pol de Mont, leeraar aan het Atheneum; en Herman Mulder, student in de geneeskunde. - De Penningmeester, Frans Markelbach, oud-gemeenteraadslid. - De Bestuurleden, Paul Billiet, letterkundige; Max Rooses, conservator van het Museum Plantijn; en F. Jos. van den Branden, onder-archivaris.’
Daarop volgen een honderdtal namen van letterkundigen en geleerden uit Aalst, Amsterdam, Antwerpen, Arnhem, Blankenberge, Boom, Brugge, Brussel, Dendermonde, Doornik, Gent, 's Gravenhage, Groningen, Hasselt, IJzendijke, Leiden, Leuven, Lier, Lokeren, Luik, Maaseik, Maastricht, Mechelen, Nieuwpoort, Ninove, Oostende, Oudenaarde, Roeselare, Rupelmonde, St-Nikolaas, Turnhout, Utrecht, Wetteren en Zwolle.