onvoldoende beantwoording niet toegewezen. Deze zijn: de ‘Lofrede op Hendrik Conscience’ en ‘Studie over oud Germaansche taalkunde’ (Gothisch).
Alleen de vraag: ‘Levert de geschiedenis en de kritische studie der drie taalwetten,’ werd voldoende beantwoord. De schrijver van bekroond stuk is de heer A.M.N. Prayon-Van Zuylen, briefwisselend lid der koninklijke akademie.
Vervolgens werd overgegaan tot de benoeming van een werkend lid, een buitenlandsch eerelid, en twee briefwisselende leden.
Werd gekozen, als werkend lid, de heer Van Even, archivist te Leuven, met 14 stemmen tegen 8, aan den heer Prayon gegeven.
Als buitenlandsch eereiid, de heer J.P. Scherpenseel, konsul-generaal van Transvaal, met 15 stemmen tegen 5 stemmen aan Dr Nuyens en 1 aan professor Fruin gegeven.
Als briefwisselende leden, de heeren D. Claeys, professor te Namen, met 12 stemmen en Alfons Janssens, letterkundige te St-Nikolaas met 15 stemmen, tegen de volgende heeren die beurtelings 7, 4, 3 en 1 stemmen bekwamen: dela Montagne, de Tière, Dr Bauwens, R. Steyns en Simons.
In de plechtige openbare zitting, die op 27 December, plaats had in het lokaal der Akademie, werd het volgende verhandeld:
1. De Vlaamsche Akademie der Artevelden-eeuw. Redevoering door Jhr. Napoleon de Pauw, aftredenden bestuurder.
2. De rol der letterkunde in eene beschaafde samenleving. Redevoering door den heer J. Micheels, werkend lid.
- Het nieuwe werk van onzen medewerker M. Frans Van Cuyck, en getiteld Segher Janssone, historisch tafereel uit de eerste helft der 14e eeuw, wordt in de Portefeuille van Amsterdam met veel lof besproken.
- Te Dendermonde, geboorteplaats van Prudens Van Duyse, is eene kommissie tot stand gekomen, met het doel gelden in te zamelen tot oprichting van een standbeeld aan dezen vruchtbaren dichter. Deze hulde komt wat laat, maar is toch ten volle verdiend. De kommissie bestaat uit Minister De Bruyn, de hh. Van Damme en Van de Voorde, burgemeester en schepene der stad, J. Rosseels, kunstschilder, Jan Broeckaert geschiedschrijver en Aug. De Schepper, letterkundige.
- De laatste aflevering van het Hollandsch tijdschrift De Gids deelt van de hand van Max Rooses, een artikel mede over Jan Van Beers leven en werken. Van Helena Swarth vindt men er een heerlijk dichtstukje: In memoriaan Jan Van Beers. De groote verrassing is een uitgebreid onuitgegeven gedicht van Van Beers zelven, getiteld: De Idylle van vriend Mathys. Indien wij goed ingelicht zijn, is dit het eenige door Jan Van Beers nagelaten.
- Van Beers' gedenkteeken. Op eene vergadering, den 16 December l.l. te Antwerpen gehouden en waaraan een vijftigtal vrienden en vereerders van wijlen den dichter Jan Van Beers deelnamen, werd een Komiteit ingesteld voor het oprichten van een gedenkteeken op zijn graf.
Als leden van het bureel werden aangeduid: de heeren Jan van Rijswijck, voorzitter, Pol de Mont en Herman Mulder, schrijvers, Frans Marckelbach, penningmeester, Paul Billiet, Max Rooses en F. Jos. Van den Branden, leden.
Ingevolge een aldaar genomen besluit, werd een komiteit ingericht, dat den omzendbrief zal onderteekenen, waarbij de werkzaamheden zullen aangekondigd worden. Hij zal een honderdtal handteekens dragen.
- Onze Nationale Letterkunde. Eene keuze uit de werken der beste Zuid- en Noord-Nederlandsche schrijvers, uitgegeven onder toezicht van Pol de Mont.