Boekbeoordeeling
Dwars door 't leven, roman in twee deelen door Edmond De Geest. Lokeren, We De Smet-Themon. Prijs: 4.00 fr.
Het is ongetwijfeld de bedoeling des schrijvers geweest, een volksboek samen te stellen, waarvan de lezing - in de huidige omstandigheden vooral, - eenen heilzamen invloed zou kunnen uitoefenen.
De toestanden die hij schetste zijn geene vruchten der verbeelding; behooren niet tot die onmogelijkheden gelijk men er zoo vaak in de fransche romans tegenkomt; zijne personen zijn niet uit de lucht gegrepen, 't zijn geene wezens van rozengeur en maneschijn gelijk in den romantischen tijd.
Schrijver stelt ons het werkelijk leven voor in al zijne waarheid, de voorvallen, die hij beschrijft, gebeuren dagelijks; de personen, die hij opvoert, leven rondom ons of in onze herinneringen.
Plichtverzuim en slemperij staan in het werk nevens nauwgezetheid en edelmoedige zelfopoffering; reine liefde nevens ongebondenheid met haren akeligen nasleep van wee en ellende; de droombeelden van socialisme en communisme met hare ijzingwekkende gevolgen naast de taal van den werkman, die zijnen plicht kent en gewetensvol vervult, zich zelven eerbiedigt en door zelfhelp zijnen maatschappelijken toestand wil verbeteren.
Kunnen wij dus den schrijver goedkeuren omdat zijn doel edel was; omdat zijn werk onbetwistbare sporen draagt van talent, zooveel te meer is het ook onze plicht hem zonder omwegen de gebreken van zijnen letterkundigen arbeid aan te wijzen.
Twee hoofdpersonen treden in 't werk op: Alfred Deneef, de losbandige student, die zijne studiën verwaarloost, in gezelschap eener lichtekooi naar Londen oversteekt; ze te Parijs drij kogels in 't lichaam jaagt en de hand aan zich zelven slaat; nadien zijn aandeel heeft in de gruwelen der Commune, om later nog in onze koolstreken verzet tegen wet en gezag te komen aanprediken; waarna hij zijne eerste liefde terugvindt als houdster van een onnoembaar huis; van waar zij als een walgelijk, een monsterachtig rif in 't gasthuis aankomt en hij zijne laatste levensjaren berouwvol op zijn