middelbare scholen der Waalsche en een ander voor die der Vlaamsche gewesten, en dat het aan de leerlingen dezer laatsten toegelaten zij het Vlaamsch te gebruiken voor het beantwoorden der vragen, aangaande vakken welke zij in die taal aanleerden;
6o Dat afzonderlijke opzieners gelast worden met het toezicht op het middelbaar onderwijs in de Vlaamsche gewesten;
7o Dat niemand tot welk ambt ook in het middelbaar onderwijs in de Vlaamsche gewesten toegelaten worde, zonder bewijs gegeven te hebben eener behoorlijke kennis van het Vlaamsch.
Derde voorstel. - De Vlamingen van alle gezindheden, te Antwerpen vereenigd, drukken dringend den wensch uit dat, om voortaan de stipte en volledige toepassing der taalwetten te verzekeren, er bij wetsbepaling aan de regeering verbod gedaan worde:
1o Welken ambtenaar of bediende ook, van welken rang hoegenaamd in het onderwijs, het bestuur of het gerechtswezen in de Vlaamsche gewesten, aan te stellen, zonder dat hij bewijs gegeven hebbe eener behoorlijke kennis van het Vlaamsch;
2o Iemand tot welk ambt ook in de middenbesturen van den Staat te Brussel toe te laten, zonder bewijs geleverd te hebben eener behoorlijke kennis der beide talen.
M. COREMANS, (langdurige toejuichingen), bedankt den voorgaanden spreker voor zijne bijtreding en behandelt eenige der gedane voorstellen. Enkele dezer, zegt hij, worden reeds op 't getouw gezet; zoo zal in den aanstaanden zittijd in de Kamer onder andere beslist worden, dat men niet meer tot den graad van luitenant kan komen, zoo men de twee talen niet voldoende machtig is. (Bravo's).
Indien er tot hiertoe aan de onderwijswet nog niet veel gedaan werd, is dit omdat er tijd is tot 1886 om de zaken te veranderen en dan zullen wij zien wat er dient gedaan te worden.
M. DE BEUCKER, denkt dat de vergadering den Nederduitschen Bond vertrouwen genoeg toedraagt om de ingekomene voorstellen te onderzoeken en op den volgenden Landdag, die spoedig zal gehouden worden, de genomen