II.
Proeve eener Beschrijving der gemeente en vrijheid Duisburg, door J. Bosmans, in 12o, 268 bladz. en 12 platen; uitgegeven door Peeters Ruelens, te Leuven. - Antwerpen, Jan Boucherij. Prijs; 2 fr.
Ziedaar een goed besteken en evengoed geschreven boek.
Bosmans' stijl is vloeiend en klaar, zijne taal passend en gekuischt; de volgende zinsneden, genomen uit de inleiding van het werk, zullen deze meening onweerlegbaar bevestigen; ‘Dit is nogtans maar een louter vermoeden (namelijk dat de bodem van Duisburg reeds van over 2000 jaar zou bewoond geweest zijn) door geen nader bewijs gestaafd, want echte bescheiden over het bestaan van Duisburg, gedurende de tien eerste eeuwen onzer tijdrekening, ontbreken tot nu toe volkomenlijk.’
‘De oorsprong onzer gemeente blijft dus met een duister floers omringd.’
‘Is het waar, zooals sommige schrijvers beweren, dat Duisburg, vóór de stad Doornik, de verblijfplaats der Salische Franken geweest is en dat Klodio er zijn kasteel had? In dit geval zou Duisburg van in de Ve eeuw bestaan, want deze koning der Franken overleed rond het jaar 446.’
Dergelijke passages, en nog betere, komt men op merkelijke bladzijden van het boek tegen.
De bijzonderheden, uit hoofdstuk I, over het ontstaan der Gemeenten en der Vrijheden, door charters en keuren van den vorst of van den leenman erkend, geschonken of bevestigd, vinden wij zeer lezenswaardig, gelijk ook de opgave, bij het einde van het Geschiedkundig Overzicht, nopens de gewoonten, zeden en gebruiken der vroegere inwoners van Duisburg, onze aandacht boeide, ja soms weleens onzen lachlust prikkelde.
Ook de beschrijving der kerk van het dorp, door fraaie platen verduidelijkt, beviel ons zeer. J. Bosmans is een man die de dingen kent waarover hij spreekt, en deze naar behooren weet te beoordeelen.