aantal bundels: Vier deelen preeken, acht deelen stichtelijke uren, enz. Hij bezorgde verder eene uitgave van Haring's en Bogaert's gedichten, en eene volledige uitgave van Anna Roemer Visscher; dit laatste een meesterstuk van nauwgezetten en rijk toegelichten herdruk.
Maar wat Beets vooral beroemd maakte, is zijn Camera obscura; wat Nederland in de eerste plaats in hem zal zien, is de schrijver van dien bundel schetsen uit het Nederlandsch leven, zoo vol ongeëvenaarden humor, zoo waar en afwisselend van kleur, zoo juist gezien, zoo sappig verteld, zoo door en door oorspronkelijk en eigenaardig Nederlandsch.
De eerste uitgave der Camera obscura verscheen onder den pseudoniem Hildebrand, in 1839; de veertiende uitgave is onlangs van de pers gekomen en gedurende de 45 jaar, dat dit boek in ieders handen is, heeft het nog al de frischheid, de waarheid en de genietbaarheid van den eersten dag behouden. De tijd heeft steeds de ingenomenheid met het boek en met den schrijver ervan doen klimmen.
Beets was in menig opzicht voor Noord-Nederland wat Conscience voor ons was. Late Zuid-Nederland dan aan den schrijver der Camera obscura op zijnen naasten verjaardag eene hulde brengen, zooals Noord-Nederland er in 1881 eene aan den dichter van den ‘Leeuw van Vlaanderen’ bewees!
Ziehier nu den omzendbrief der commissie voor de aanstaande betooging:
‘De 13e September 1884 zal - indien onze hoop vervuld mag worden - voor Nederland een merkwaardige dag zijn. Onze NICOLAAS BEETS zal dan zijn zeventigsten verjaardag vieren. De wet op het Hooger Onderwijs verplicht hem, op dien dag het ambt van Hoogleeraar aan de Utrechtsche Universiteit neder te leggen. Maar al zijne landgenooten vereenigen zich in den wensch, dat zijn leven nog lang moge gespaard blijven tot heil van onze taal en letteren.
De ondergeteekenden wenschen een zoo gedenkwaardigen dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Zij richten tot allen, die onze letterkunde in hare hooge beteekenis voor onze nationaliteit waardeeren, de uitnoodiging om op den 13n September aan Beets een blijk van vereering en erkentelijkheid aan te bieden.
Wat Hildebrand als prozaïst, wat Beets als dichter en