Kroniek.
Letter- en tooneelkunde. - Prijskampen
- De Belgische Akademie, afdeeling letteren en schoone kunsten, schrijft de volgende prijsvragen uit voor 1883: 1o Eene verhandeling schrijven over de toepassing der regels van de Grieksche en Latynsche metriek op de Nederlandsche dichtkunde; - 2o Eene geschiedenis der Nederlandsche poëzie vóór Marnix van St. Aldegonde; - 3o Eene letterkundige en wijsgeerige beschouwing van Coornhert's werken; - 4o Eene ethnographische studie over de grensbepaling der Germaansche en Romaansche bevolkingen in België en het Noorden van Frankrijk.
- Stadsboekerij van Antwerpen. - Met weet dat de stad Antwerpen de stedelijke bibliotheek overgebracht heeft van het stadhuis naar de Sodaliteit, een schoon gebouw dat tot dit doel door het gemeentebestuur werd aangekocht. Dit nieuwe lokaal werd met de laatste kermis ingehuldigd, en te dezer gelegenheid sprak de geleerde bibliothekaris, Dr C.J. Hansen, een uitmuntende redevoering uit, waarin hij belangrijke wetenswaardigheden meedeelde over den oorsprong en de lotgevallen, alsook over de tegenwoordige inrichting der stadsboekerij.
Reeds in 1609 bezat de stad 300 boekdeelen, verzameld door kannunik Aubert Miraeus, die alzoo als eerste boekbewaarder mag beschouwd worden. Later werd de boekerij overgebracht naar het bisdom en in 1687 kwam zij op het stadhuis. Den 21 October 1804 werd zij voor het publiek geopend door de zorgen van den prefekt d'Herbouville, doch zij bereikte slechts haar toppunt onder het bestuur van Mertens. In 1836 bezat de boekerij reeds 13,200 boekdeelen. Bij de dood van Mertens telde zij 23,000, in 1871, 30,000 en thans heeft zij omstreeks 43,000 boekdeelen.
In 1865 werd eene volksboekerij tot stand gebracht, welke thans reeds eene begrooting heeft van 7,000 fr. en jaarlijks rond de 60,000 boekdeelen in leening geeft.
De bloeiende toestand der beide bibliotheken zijn wij verschuldigd aan de vrijgevigheid van het stadsbestuur, aan den iever en de werkzaamheid van het personeel en voor-