Nederlandsch tooneel.
Antwerpen.
Volgens belofte moeten we nog spreken over ‘De Orgeldraaier en zijn pleegkind,’ volksdrama in 5 bedrijven, (6 tafereelen) van Carlotta Birchpfeiffer. Wij kunnen zeer kort zijn, want dit stuk is er verre af dezelfde waarde te hebben als sommige andere voortbrengselen dezer verdienstelijkste schrijfster. De drij eerste tafereelen deden ons een draak met zeven koppen voorzien; gelukkiglijk dat de drij laatste de zaak kwamen vergoeden en door hunne eenvoudige en toch boeiende toestanden aan dit drama un ‘succes d'estime’ verzekerden.
De uitvoering was zeer bevredigend; vooral de dames Verstraeten-Lacquet en Marie Verstraeten dienen met lof te worden aangehaald en bovenal nog M. Dierckx. Deze heeft van den Orgeldraaier eene schoone creatie gemaakt en het tooneel der dronkenschap echt meesterlijk gespeeld.
Sedert een twintigtal avonden voert men met zeer veel bijval op: Asschepoester; tooverspel in 30 tafereelen! Al wie van theaterpracht houdt - van prachtige decors, smaakvolle en schoone kostumen, balletten, electriek licht en oogenverblinding van allen aard - moet dàt bepaald gaan zien. Nooit zullen de oogen beter bevredigd zijn; men klage echter niet wanneer geest en hart erbij ledig en koud blijven.
En dààrmêe achten wij ons Tooneeljaar gesloten. Toekomende maand zullen wij een algemeen overzicht over het afgeloopen jaar mededeelen. Voor heden eindigen wij met de treurige mededeeling: dat Mevrouw Marie Verstraeten ons ontnomen is voor Rotterdam. Een Hollandsch Schouwburg directeur, de heer W. Van Zuijlen, is er in gelukt haar aan zijn gezelschap te hechten.
Gevoeliger verlies kon ons Antwerpsch Tooneel op dit oogenblik niet treffen. Mevr. Marie Verstraeten, die hier twee achtereen volgende jaren zoo gewetensvol het emplooi-Beersmans vervulde, was stellig een der onmisbaarste elementen van ons tooneel. Hoe haar te vervangen? Bedenkelijke vraag!
We denken wel dat onze Bestuurders in geweten alles hebben aangewend, wat mogelijk was, om deze verdienstelijke actrice voor onzen Schouwburg te houden; - ware het anders, dan zouden zij zich een groote verantwoordelijkheid op den hals hebben gehaald.
Zegher.