Vlaamsche taalbelangen.
- Te Antwerpen is, onder eere-voorzitterschap van Jan Van Beers, tot stand gekomen eene Vlaamsche Vrijzinnige Vereeniging, ter verdediging onzer eigen taal- en kunstbelangen. ‘Geen vraagpunt, zegt het manifest der Vereeniging, dat aan die belangen raakt zal voor ons onaangeroerd voorbijgaan. - Geene middelen zullen wij onbeproefd laten om onze letterkunde, onze schilderschool, onze muziek, de eigenaardige richting te doen behouden, waaraan zij hare voortreflijkheid te danken hebben.’
- Te Brussel heeft de Vlaamsche Beweging op politiek gebied een beduidende zegepraal behaald: de heer L. Vander Kindere, de Vlaamschgezinde rector der vrije Universiteit, is tot volksvertegenwoordiger gekozen. Eene flinke aanwinst voor het Vlaamsch element in de Kamer.
- Een Vlaamsche Studentenkring is te Brussel tot stand gekomen, met het doel onder de studeerende jeugd sympathie en ondersteuning voor de Vlaamsche zaak aan te werven.
- Onder den titel van De Vlaamsche Standaard verschijnt in de Hoofdstad sedert nieuwjaar een nieuw strijdersblad, uitsluitelijk aan de verdediging onzer Taalbelangen gewijd.
- In den Gemeenteraad te Gent werd onlangs (om reden van... bezuiniging!) het zonderlinge voorstel gedaan, de Nederlandsche uitgave van het Bulletin Communal af te schaffen. Onnoodig erbij te voegen dat zulks door de Vlaamschgezinde leden van den Raad hevig werd bestreden. De heeren De Vigne, Prof. Heremans, Rogghé en Burggraeve hebben het taalrecht der Vlaamsche bevolking weer krachtvol en overtuigend verdedigd. De uitslag van het debat was het behoud der uitgave van het Bulletin in de twee talen.
- Dezer dagen hield Dr Jan Ten Brink te 's Gravenhage met zeer veel bijval eene merkwaardige voordracht over de Vlaamsche Beweging. Men weet dat Ten Brink in Noord-Nederland een der ijverigste voorstanders onzer Beweging is.
- De Brusselsche volksmaatschappij De Veldbloem heeft een manifest verspreid, om aan te toonen dat het de plicht